Експерти и патриоти дискутираха в странджанското село Индже войвода насоките за развитието на туризма у нас


Експерти и патриоти дискутираха в странджанското село Индже войвода насоките за развитието на туризма у нас
Снимки: Десант
20 Юни 2021, Неделя


На кръглата маса бяха обсъдени проблемите пред бранша и идеи за тяхното преодоляване

Автор: Десант

В странджанското село Индже войвода се състоя кръгла маса, посветена на развитието на туристическия бранш. Организатори на събитието бяха кандидати за народни представители от „Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ“ за 2 МИР-Бургас. Във форума взеха участие изявени експерти в областта на туризма.

В началото на срещата водачът на листата на патриотите за Бургас - адвокат Христиан Митев, представи основните акценти от програмата на коалицията, свързана с туризма. Основните идеи в нея са да се запази ставката от 9% за туристическия бранш, осигураване на ваучери за туристически услуги; да продължи държавната финансова подкрепа за чартърните полети; прилагане на секторен подход за кредитиране в сферата на туризма; да се засили фокусираната реклама за летуване по нашите курорти, развитие на селския туризъм и подпомагането му от страна на държавата и пр.



Доц. Захарий Дечев от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ подкрепи голяма част от намеренията на патриотичната коалиция и предложи и други насоки, по които трябва да работят следващото правителство и новият парламент. Сред тях са развитието на социалния туризъм, който у нас изобщо не се дискутира, и поставяне на акцент върху повишаване на квалификацията на кадрите, работещи в туристическия бранш.



По думите му, нужно е държавата да предвиди повече места за прием на студенти в специалностите, свързани с туризма – не само в хотелиерството и ресторантьорството, но и в областта на допълнителните туристически услуги като представяне на културно-историческото ни наследство например.

Той алармира, че недостигат екскурзоводите – в Националния регистър има регистрирани само около 1000 такива специалисти, а много от завършилите тази специалност се преквалифицират в други направления.

Що се отнася до чартърните полети, доц. Дечев бе категоричен, че от тяхната подкрепа трябва да се възпозват не само чуждестранните, но и българските туристи.

Собственикът на къщи за гости в атрактивното странджанско село Бръшлян – Вълчо Чайков, се включи в дискусията, като обърна внимание на това, че освен селски туризъм, е добре да се развива и кулинарният туризъм.

Той обърна внимание на това, че особено в Странджанския край, все още има какво да се желае в осигуряването на добра инфраструктура – пътища, комуникации и пр.

Домакините на форума от местната пчеларска ферма „Странджа“ в лицето на Ралица Кунева, представиха своя опит в развитието на фермерските продукти, които са особено ценени от туристите и са неизменна част от селския туризъм.



Йорданка Лазаринова, която също е в листата на „Българските патриоти“ за предстоящите избори, допълни, че трябва да се работи и за насърчаване на младите фермери по целия път на предлагането на техните продукти от полето до трапезата.

Доц. Захарий Дечев отбеляза, че на гостите, избрали почивка по селата, трябва да се предлага активно участие в живота на домакините и тяхното стопанство, за да стане селският туризъм достатъчно атрактивен и привлекателен за тях.

Във фокуса на разискванията попадна и темата за развитието на климатолечението в района на Странджа, където в миналото имаше традиции в тази област. Кандидатът за народен представител на патриотите Валери Ангелов, който работи в сферата на здравеопазването, коментира, че този край на България може да предложи възможности за възстановяване след ковид и други тежко прекарани инфекции.

В края на форума Христиан Митев обобщи, че дискусията е била много полезна и е дала добри насоки, по които патриотите се ангажираха да работят в следващото Народно събрание. 


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки