Представят археологическите проучвания на селищна могила при с. Бъзовец


Представят археологическите проучвания на селищна могила при с. Бъзовец
Снимки: РИМ-Русе
13 Април 2021, Вторник


Обектът от каменно-медната епоха се проучва от археолога д-р Димитър Чернаков от 2012 г.

Автор: Десант

На 15 април от 18 ч. в русенския Исторически музей ще започне презентацията на археолога д-р Димитър Чернаков „Археологически проучвания на селищна могила от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.) при с. Бъзовец през 2020 г.“.

Обектът се намира на 3 км южно от село Бъзовец. Представлява натрупани останки от няколко селища едно върху друго от каменно-медната епоха (халколит, V-o хил. пр. Хр.). Принадлежи на едни от първите земеделци и скотовъдци в Европа. Могилата се проучва от археолога д-р Димитър Чернаков от 2012 г.

През изминалия археологически сезон продължи изследването на пласт от ранния халколит (4800-4600 г. пр. Хр.). Установено е, че най-източната периферия на селищната могила е била използвана за производстена дейност. Там са разкрити останките на грънчарска работилница за нуждите на самото селище. Това е едно от най-ранните археологически свидетелства за отделяне на грънчарството като занаят.

Разкрита е и правоъгълна сграда с две помещения, изградена от глина и дърво и ориентирана по осите на дългите страни север-юг с размери 9,60/6,50 м. Във вътрешността й са проучени останки на две близко разположени глинени пещи с квадратна форма.



Едната от тях е с рядко срещани за времето и региона конструкция и устройство. Долепена е до източната стена на сградата с изнесен отвор навън. Изградена е от две камери една над друга - долна полувкопана за гориво и горна за изпичане. Върху подовата замазка на долната камера е открит сферичен отвор за подаване на въздух и регулиране нивото на кислорода. Пред входа на пещта има плитко вкопаване за складиране и подаване на гориво.

Около структурата е изграден улей с лек наклон към нейния вход, предназначен за изливане на вода за регулиране на огъня и температурата на затопляне. Така оформена най-вероятно пещта е била предназначена за изпичане на керамика и/или за термична обработка на храна.

Възникналият модел на този тип съоръжения продължава да се използва и усъвършенства в по-късните археологически епохи. Под сградата с пещите започна проучване на друга по-ранна постройка.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки