Доброволци от Малко Търново и Звездец чистиха Странджа от боклуци в Седмицата на гората


Доброволци от Малко Търново и Звездец чистиха Странджа от боклуци в Седмицата на гората
07 Април 2021, Сряда


Акцията по почистването е в рамките на Седмицата на гората и е организирана от Държавно горско стопанство „Звездец“ и Природен парк „Странджа“

Автор: Светлана Николова

В сряда приятели на Странджа планина почистиха местността Бялата вода – любим кът за туристи, заради изворната вода и дълбоките сенки в усоето. Отбивката за това красиво място се намира на пътя Бургас – Малко Търново, след Босна, малко преди разклона за село Младежко.

За съжаление, недобросъвестни хора са превърнали пътеката до каменната чешма в бунище.



„Преди 2 седмици, минавайки оттук, спряхме на налеем вода. Отдавна виждаме, че на самата отбивка има много боклуци. През лятото, когато е зелена гората, това не се вижда, но сега всичко е видимо. Отделно върху масичките и пейките до чешмата е паднало голямо дърво. Информирахме ръководството на Природен парк „Странджа“ и разгласихме в социалните мрежи, че търсим доброволци да разчистим заедно мястото. Откликнаха много хора, но заради пандемията решихме инициативата да бъде реализирана в по-тесен кръг“, разказа за Десант общественикът от Малко Търново Георги Бъклев.

В групата на ентусиастите бе и известният лесовъд доц. д-р Дико Патронов. „Това е една благородна дейност, която редовно се прави от приятели на гората и на природата, които с удоволствие участват в такива мероприятия“, коментира той. 



За по-малко от два часа боклуците бяха почистени, а нападалите дървета – нарязани и подредени, за да не пречат на туристите.

Подобни акции в този ден имаше и по пътя между селата Звездец и Евренозово. Те са в рамките на Седмицата на гората и са организирани от Държавно горско стопанство „Звездец“ и Природен парк „Странджа“. На помощ се притекоха и млади служители на туристическа агенция „Инфо пойнт“.



„И миналата година, и тази традиционно идваме на пролетно почистване – да съживим гората, да махнем боклуците и да стане едно по-приятно място за разходки и отдих през летните месеци“, казва Божана Чолакова.

Колегата й Георги Христов добавя: „С Парк Странджа работим в партньорство, не само когато има подобни мероприятия. Нашата агенция миналата година осинови една поизозставена пътека край село Заберново - много интересен маршрут, който представя фауната на Странджа.

Акции по почистването на горите в Странджа като днешната се правят всяка година. Доброволците не успяват обаче да премахнат огромните нерегламентирани бунища, маскирани сред дърветата. Затова техният призив към всички е – пазете горите чисти, те са на всички ни!


Тоновете боклуци бяха складирани в двора на ДГС "Звдездец"



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки