Тодор Кесяков – един от Първия Директорат на Източна Румелия


Тодор Кесяков – един от Първия Директорат на Източна Румелия
Първият Директорат на Източна Румелия. Тодор Кесяков е седналият най-вдясно
18 Февруари 2021, Четвъртък


На 20 февруари се навършват 190 години от рождението на видния български обществен и политически деец

Автор: Атанас Коев

На 20 февруари се навършват 190 години от рождението на Тодор Кесяков – виден български обществен и политически деец, един от основателите на Либералната (Казионна) партия в автономната област Източна Румелия. Той сред водачите на либералите в областта и активен участник в Съединението.

Бъдещият политик започва земния си път в Пловдив на 20 февруари 1831 г. в заможно и родолюбиво българско семейство. Негов брат е видиият наш участник в национално-освободителното ни движение, а впоследствие и военен деец – Константин Кесяков.

Тодор учи в родния си град и постепенно получава доверието на османските власти. В резултат на това е назаначен от тях за касиер на Пловдивския санджак.

Когато започва борбата на народа ни за независима българска църква, Кесяков се включва дейно в нея. След учредяването на Българската екзархия през февруари 1870 г., заради заслугите му в борбата срещу Вселенската гръцка патриаршия е включен в състава на Екзархийския съвет. В този висш църковен орган пловдивският обществен деец работи неуморно за укрепването и утвърждавенето на независимата ни православна църква.

След освобождението на България от турско робство през 1878 г. Тодор Кесяков остава да живее в автономната област Източна Румелия, където веднага се включва активно в обществено-политическия живот.

Той става един от учредителите и основателите на Либералната (Казионна) партия. Постепенно се утвърждава като авторитетен водач на партията, работещ дейно по изграждането на партийните структори, както и за утвърждаването на либералите в политическия живот на Източна Румелия.

На три пъти е избиран за председател на Постоянния комитет на автономната област – през 1879 г., 1882 г. и 1883 г.

Когато започва подготовката за съединението на Източна Румелия и Княжество България Кесяков веднага се включва в нея. По време на съединисткия акт, на 6 септември 1885 г. той дейно участва в осъществяването му, подпомагайки с всички сили акцията. Става член на временното правителство на Източна Румелия, създадено в деня на Съединението.

В обединеното Княжество видинят пловдивчанин продължава обществено-политическата си дейност, ставайки постепенно близък сподвижник и съратник на водача на Народно-либералната партия, изявеният наш революционер и политик Стефан Стамболов. Той влиза в редовете на неговата партия и последователно е избиран за народен предствител в Петото и Шестото Обикновенно Народно събрание от листите на стамболовистите в периода 1887-1893 г.

Като депутат активно участва в работата на Парламента и в изработването на редица закони на Княжество България.

Тодор Кесяков умира на 9 юни 1894 г., на 63-годишна възраст, като е погребан по подобаващ начин за заслугите му в църковно-националната борба на народа ни, както и в подготовката и осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

С дейността си като обществен и политически деец той оставя трайна диря във възрожденската ни история и в първите години след освобождението от османско владичество – първо в автономната област, а след това и в Княжеството.


В категории: Новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки