Как достатъчният и правилен прием на вода влияе на имунитета и подпомага човешкото здраве


Как достатъчният и правилен прием на вода влияе на имунитета и подпомага човешкото здраве
Снимката е илюстративна
09 Февруари 2021, Вторник


Добрата хидратация намалява токсините в организма, подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества

Автор: Десант

Насред безпрецедентната глобална коронавирус пандемия, поддържането на имунната система в оптимално състояние се превърна в една от основните задачи както от страна на лекарските екипи, така и в личен план. В този смисъл хидратацията играе много важна роля, когато става въпрос за укрепване на имунната ни система, отговорна за това, че ни държи далеч от болести и укрепва защитата ни срещу вируси, бактерии, гъбички.

Тя помага на имунната система, като осигурява основни соли и минерали за всяка част на тялото и влияе на различни нива, подпомагайки имунната ни система да се задейства като бариера срещу вредителите.

Хидратацията на организма e сред водещите фактори за нашето здраве през цялата година. Това в голяма степен се дължи на факта, че средно тялото ни се състои от 60-70 процента вода. Тя присъства в клетките и междуклетъчното пространство, в кръвта и в други течности в тялото ни, като слюнка, пот или сълзи.

За какво спомага добрата хидратация:

Намалява токсините в организма. Водата спомага за тяхното разтваряне, като насърчава циркулацията на кислород до всички органи. Здравите, богати на кислород клетки са гаранция за максимално доброто функциониране на мускулите и органите. Бъбреците са един от най-добрите примери за жизненоважната роля на правилната хидратация. Колкото повече вода пием, толкова по-добре работят бъбреците за изхвърлянето на нежелани токсини чрез урината.

Подобрява усвояването на хранителните вещества. Лимфната система е отговорна за транспортирането и усвояването на хранителните вещества. В същото време лимфата „обира“ нежеланите бактериите и ги отвежда до лимфните възли, където да бъдат елиминирани.

Допринася за облекчаване на безсънието. Правилната хидратация намалява главоболието и мускулните спазми, свързани в голяма степен с безсънието. В същото време хидратацията улеснява производството на мелатонин и серотонин, наред с други химични вещества, които помагат за здрав сън. От своя страна, липсата на достатъчно качествен сън и почивка могат да се превърнат в много голямо предизвикателство за имунната система.

Подобрява храносмилането. Достатъчната консумация на вода помага на храносмилателната система да изпълнява по-добре функциите си, способства разтварянето на фибри и мазнини, предотвратява запек и стомашно-чревни заболявания.

Овлажнява лигавицата, очите и устната кухина, като по този начин възпрепятства достъпа на инфекцията до тялото и съответната атака срещу имунната ни система. От друга страна състояние като течащ или запушен нос може да е сигнал от тялото за недостатъчна хидратация.

Човешкото тяло губи средно между 2 и 2,5 литра вода на ден чрез дишане, потене, уриниране. Чрез тези действия губим също натрий, калий, калций, флуорид и други електролити. Ако обаче не заместим водата, която изразходваме през целия ден, страдаме от дехидратация. Тя настъпва, когато водният ни баланс е отрицателен, тоест губим повече вода, отколкото поглъщаме.

Течностите осигуряват между 75 и 80% от водата, необходима на нашето тяло. Останалите 20-25% получаваме чрез храната.

Когато стане въпрос за правилна хидратация, количеството варира в зависимост от всеки организъм, възрастта, диетата, нивото на активност и условията на околната среда, наред с други фактори. Има обаче някои референтни стойности и съвети от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), към които е добре да се придържаме:

Децата са изложени на риск от дехидратация по няколко причини. Имунната им система все още е в процес на  развитие, вследствие на което те са по-податливи на диария или гастроентерит например, със съответната загуба на течности. Промените в околната среда им влияят повече, а и в тази възраст усещането за жажда все още не е развито напълно.

Възрастните хора също са изложени на по-висок риск от умерена или продължителна дехидратация, защото те също имат по-притъпено усещане за жажда или защото страдат от някакъв вид заболяване.

Средните препоръчителни количества в границата 20-70-годишна възраст са съответно два литра за жените и два и половина литра за мъжете.


В категории: Добри Вести , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки