След 8-часова безкръвна операция уролози извадиха 350-грамов тумор през уретрата


След 8-часова безкръвна операция уролози извадиха 350-грамов тумор през уретрата
11 Януари 2021, Понеделник


Първите симптоми при пациента започнали с капки кръв в урината, но това се случило преди години

Автор: Десант

Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама бе изваден по безкръвен път през уретрата. Операцията е извършена по спешност от д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакoва в Урологичното отделение на УМБАЛ Бургас.

Повече от осем часа пациентът прекарва на операционната маса, като през това време се сменят няколко реанимационни екипа. За толкова продължителна операция е нужна специална анестезия и много стриктно следене на показателите. Налага се и спешно кръвопреливане, тъй като мъжът постъпва с голяма кръвозагуба.

Тумор с подобна големина досега не е отстраняван по този начин – безкръвно, през пикочните пътища. Отворена операция не е препоръчителна, тъй като има риск злокачествени клетки да се разпространят в цялата коремна кухина. Затова уролозите раздробяват образуванието на малки парченца под видеоконтрол, за да могат да излязат през канала, и ги издърпват едно по едно със специална апаратура.

Подходът е изморителен за екипа, но изключително щадящ за пациента, който може да си бъде вкъщи още на следващия ден.

„Много време имах симптоми, но не им обърнах внимание. Може би е трябвало да дойда по-рано. Благодаря на д-р Чолакова и д-р Миринчев и на анестезиолозите за всичко, което направиха за мен, чувствам се много добре, вече нямам никакви болки и съм изключително доволен от целия персонал в отделението“, сподели на изписването си пациентът Георги Жеков.

Първите симптоми започнали с капки кръв в урината, но това се случило преди години. Мъжът работел в пясъчна кариера и споделя, че имало и други негови колеги с подобни симптоми, което отдавали на специфичните условия на труд, взривовете в кариерата и замърсената среда. Не търсил лекарска помощ до момента, в който не се наложило да бъде приет по спешност със сериозна кръвозагуба и невероятна болка. През това време туморът е заел почти половиния му пикочен мехур.

„За съжаление наблюдаваме и други случи на забавени пациенти, особено във време на пандемия. Не се търси лекарска помощ, докато не стане късно и тези хора не дойдат по спешност. Да, сега успяхме да помогнем с общи усилия благодарение на съвместната дейност с реаниматори - анестезиолози и нашия урологичен екип, но рискът е прекалено голям и хората не бива да отлагат преглед, дори симптомите да не ги безпокоят особено“, споделя д-р Чолакова. Тя не крие, че ако не е била навременната намеса на уролозите в УМБАЛ Бургас, е било твърде възможно Георги да изпадне в хеморагичен шок и да загине от кръвозагуба.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки