Зубър и огромни диви свине са ловували обитателите на замъка на средновековния град Русокастро


Зубър и огромни диви свине са ловували обитателите на замъка на средновековния град Русокастро
Снимки: РИМ-Бургас и „Десант"
21 Декември 2020, Понеделник


Сред събраните от археолозите кости се откриват останки от къдроглав пеликан, три вида кокошки, полска врана, миди и различни риби

Автор: Десант

Зубър, дива свиня, елен лопатар, благороден елен и сърна са ловували преди векове обитателите на замъка на средновековния град Русокастро. Това е установил археозоологът д-р Георги Рибаров след анализ на намерените по време на археологическите проучвания на крепостта общо 6036 костни останки, от които са определени 5724 бр.

Много от дивите свине са били с огромни размери – анализирани са костни останки от екземпляри с височина 94,2 см.;  94,3 см.; 95,9 см.; 99,2 см. и дори  и 101,3 см.!

Любопитни са дивите птици, ползвани за консумация от средновековните русокастренци. Новооткрити са костите от къдроглав пеликан, посевна гъска, лятно бърне, среден бекас, гривяк и полска врана.

Кости от полска врана са открити и при разкопките на Велики Преслав. Все още не е ясно дали враните са ползвани за храна, или са ловувани заради перата им – те са много красиви, синьочерни са на цвят и е възможно да са ползвани за украса.

Сред домашните животни най-голям е процентът кости от домашна свиня. Следват процентно кости от овце и агнета, говеда, кози и биволи. Една от свинете е била с огромни размери – височината й е била 98 см. – почти един метър.

Традиционно има и много кости от коне, но и от катъри и мулета. Открити са кости и от магаре в млада възраст, месото на което със сигурност е консумирано.



Многобройни са намерените от археолозите черупки от блатна мида, речна мида, два вида морски миди. Сред ловуваните риби са сом, един от които е тежал около 10 кг, шаран, каракуда, бяла риба. Една от белите риби е била с тегло около 5 кг.

Любопитни данни дават и останките от домашни птици. Сред тях, освен патици и гъски, има и поне три вида кокошки. Едната от тях е била с големи размери, и най-близките нейни представители днес са породата роудайлънд и плимутрок. Има и останки от малко по-малки по размер екземпляри, чиито днешни най-близки „роднини“ са от породата легхорн. Последната, трета група, е съставена от малки по размер кокошки.

Археологическите разкопки на средновековният град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: Добри Вести , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки