Още 4 етажа на УМБАЛ - Бургас се отделят за лечение на ковид болни


Още 4 етажа на УМБАЛ - Бургас се отделят за лечение на ковид болни
18 Ноември 2020, Сряда




Автор: Силвия Горанова

Още 50 легла за болни с Ковид-19 се очаква да бъдат разкрити в УМБАЛ – Бургас до дни. Те ще бъдат в 10-етажния терапевтичен корпус на здравното заведение. Както вече стана ясно, в инфекциозно отделение отдавна няма места. Това наложи болничното ръководство да издаде заповед за трансформиране на на няколко други отделения в ковид звена.

"На практика етажите от пети до десети, където се помещават вътрешните отделения, ще бъдат трансформирани в ковид отделения. Те не се закриват, просто болните ще се отделят на друго място. Пациентите с гастроентерологични заболявания, например, ще бъдат преместени в едно от хирургичните отделения. Както знаете, плановите операции в комента са спрени заради коронавируса, затова по-малко натоварените отделения ще поемат пациенти от други, които стават ковид", обясни говорителката на болницата Юлия Андреева.

Леглата засега стигат, увери тя. Общият им брой в УМБАЛ - Бургас става вече 160. Освен четирите етажа, отделени за болни с коронавирусни инфекции, отделно във всяко отделение има буферни зони, в които се настаняват съмнителни пациенти.

По-труден е въпросът с лекарите и медицинските сестри, които да се грижат за ковид болните. "Засега се справяме, макар и трудно, с помощта на специализанти и командировани лекари от други отделения. Проблемът с недостига на медицински персонал не е само при нас, това е световна тенденция", коментира Юлия Андреева.

Общо 280 са положителните проби в Бургаска област през вчерашния ден. 177 от тях са в община Бургас. През последните 24 часа положителни проби са дали още 9 медици. Половината от тях са от най-тежките звена в УМБАЛ - Бургас - в ковид отделенията и в Спешния център. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки