При тежко болните от Ковид-19 се наблюдават дефицити от витамини и минерали


При тежко болните от Ковид-19 се наблюдават дефицити от витамини и минерали
Снимката е илюстративна
29 Октомври 2020, Четвъртък


Вижте кои са те и как трябва да ги взимаме

Автор: Десант

При почти 90 на сто от болните, които прекарват тежко коронавирусната инфекция, се наблюдават дефицити на важни за организма вещества, стана ясно на конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм. На форума са присъствали специалисти от цяла Европа, които са на първа линия в лечението на Covid-19.

Най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, Д3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, обясни за БНР Надя Петрова, експерт по здравословно хранене.

При Д3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини, уточни тя.

„За мен това са двата витамина, които човек чисто профилактично е добра идея да следи на кръвна картина поне веднъж годишно.“

Надя Петрова съветва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. Големият проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма, коментира специалистът. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит.

„Такова натрупване и прием точно на такива хранителни добавки в мегадози може да се окаже токсично за организма. Може да предозираме и да отидем в другата крайност, в която да ни се случат други неща.“

Подобни концентрации не се пият постоянно, а за определен период от време, предупреждава Петрова.

При другия тип хранителни добавки, които са в ежедневни концентрации – 50, 60 до 100% от дневните нужди, няма проблем да се приемат.

Чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки, изтъкна още специалистът по хранене.

При по-възрастните хора проблем се явява дефицитът на протеини.

Източник: БНР


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки