Реставрацията на тракийската гробница в Сборяново се оказа препъникамък


Реставрацията на тракийската гробница в Сборяново се оказа препъникамък
Снимка: БГНЕС
06 Октомври 2020, Вторник


Министерството на културата спира проектът, археоложката проф. Диана Гергова определи казуса като „изключително тъжен“

Автор: Десант

Министерството на културата излезе със становище по повод казуса, повдигнат от археолога проф. д-р Диана Гергова за проекта за експониране на тракийската гробница в Сборяново.

В интервю за БНР от 10 септември Гергова каза, че културното ведомство и други институции пречат на проекта „Консервация, реставрация и експониране на тракийската гробница при сeло Свещари: Завръщане към автентичността на обекта“, спечелил финансиране от близо 200 000 долара след кандидатстване и одобрение от Комисия на Американския посланически фонд.

Проф. Диана Гергова работи в Сборяново почти 40 години. Тя е инициатор и научен ръководител на проект за експонирането на елементи от гробницата в Сборяново, който цели да естетизира гробницата и да я представи в автентичния й вид. Става дума за недовършени дейности по проект на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) от 2000 г.

Има практика при подобни проекти Министерството на културата да дава становища и препоръки. В този случай обаче целият проект беше отрязан, без да има съществени забележки, заяви Диана Гергова в предаването „Хоризонт до обед" на Българското национално радио. „Министерството на културата иска да спре този проект, без да има каквито и да е сериозни основания", посочи тя.

МК се позовава на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), в който участват експерти от различни области. Той отхвърля проекта за Сборяново, а екипът на проекта е оспорил процедурата по гласуването.

„Там имаше само един истински специалист в областта на реставрацията на камъка – проф. Валентин Тодоров и той абсолютно застана зад проекта“, поясни Диана Гергова.

Тя припомни, че проектът е бил представен във Вашингтон, където е бил одобрен сред първите 10 проекта от общо 400, „и там никой не е решил, че този проект не е качествен“.

„Освен това имаме още 10 рецензии на български специалисти в конкретната област – не изобщо реставратори и изобщо архитекти, между другото и на трима специалисти от чужбина – от Израел, от Румъния, от Япония, които познават паметника, познават проблемите. Нито един от тях не е направил забележки по отношение на проекта ни“, изтъкна Диана Гергова.

Археоложката определи казуса като „изключително тъжен“, тъй като Министерството на културата не е дало на екипа време и възможност да отстрани „пропуски, доколкото изобщо ги има“.

Реставрацията на гробницата „Свещари“ не е лъжица за всяка уста, тази гробница заслужава специалистите, които досега са работили и имат да довършат някои неща, подчерта пред БНР доц. Искра Дандолова, архитект, урбанист, доктор на социологическите науки. „Компетентният екип на проф. Гергова е предложил най-близкото до автентичността решение“, смята тя.

„Питам се дали някои потенциални завистници не стоят зад намерението да провалят реставрацията по проекта на екипа на проф. Гергова. И те биха искали да се окичат с тази работа по този обект. Дали намерението не е само финансирането? Има някои скрити проблеми, които са като динамит в основата на цялата идея – да се свърши нещо креативно, да се довърши този проект, защото финансирането не е достигнало в годините, когато е работено в гробницата. И кой е препъникамъкът? Едно лепило. Това е просто смешно. Това лепило, доколкото разбрахме, е използвано в много международни реставрационни дейности. Той е изкуствено раздуван този проблем с лепилото, само и само да се отмести този екип, който в момента работи и да му заеме мястото някой друг – това се подозира“, коментира доц. Дандолова.

Източник: БНР


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки