Здравите почви във фокуса на програма „Хоризонт Европа"


Здравите почви във фокуса на програма „Хоризонт Европа"
Снимката е илюстративна
21 Септември 2020, Понеделник


Тя предвижда и клъстер „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“

Автор: Десант

Една от мисиите на европейската програма „Хоризонт Европа" е за здрави почви и храни. Подробности за нея представи по време на конференцията „От Европа към България – нови възможности и предизвикателства в процеса на усвояване на средствата на ЕС“, еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Програмата ще съчетава научни изследвания и иновации, обучение и консултации, както и демонстриране на добри практики за управление на почвите чрез използване на така наречените „живи лаборатории“ и демонстрационни центрове, обясни еврокомисарят. Амбицията  е да бъдат създадени 1000-2000 такива лаборатории в различни европейски региони.

По време на форума, провел се в Пазарджик на 19 септември, Габриел сподели, че не изключва такава лаборатория да има и у нас.



Еврокомисарят подчерта, че „вярва в потенциала на българските земеделци, които са отворени към новото, съчетавайки го с традиционното“.

„Хоризонт Европа“ предвижда и клъстер, насочен към „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“.

„Това е уникална възможност и за българското селско стопанство. Много е важно да изградим силна иновационна екосистема, включваща и веригата на селското стопанство и храните" подчерта Габриел.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки