Бърза помощ в Ямбол: Искаш линейка, намери си „посрещач“


Бърза помощ в Ямбол: Искаш линейка, намери си „посрещач“
17 Септември 2020, Четвъртък


Как куриерските фирми идват на адрес, а Бърза помощ не може, недоумяват хората

Автор: Светлана Николова

Линейките на Центъра за спешна медицинска помощ към МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол се отзовават на сигнали в малките населени места, само ако болните си осигурят „посрещачи“ на медицинския екип, които да чакат на лично място в селото. Примерно, на площада пред кметството.

Също така, болният, потърсил помощ, е длъжен да се обади втори път на телефон 112, за да докладва името на човека, изпратен да посрещне линейката. Абсурдната практика продължава от дълго време, оплакаха се наши читатели.

Една от потърпевшите е Таня Зайкова от село Каравелово. Преди време жената вдигнала кръвно, получила пристъп на задушаване и се обадила на бърза помощ. Оттам й казали да си намери човек, който да чака на центъра.

„Лично съм била посрещач и аз, чакала съм през нощта през зимата, за да закарам екипа до къщата на възрастна съседка“, казва Таня Зайкова. Жената уточнява, че изискването на медиците в малките обезлюдени селца често не може да бъде изпълнено. 

Подобни сигнали като нейния има вече десетки. С проблема е запозната Стойка Димитрова - заместник областен управител на Ямболска област, която отговаря за социалната политика в администрацията. На 6 август август тя е подала запитване до Министерството на здравеопазването.

Отговор до момента г-жа Димитрова не е получила.

„Селата край Ямбол са толкова обезлюдени, че няма как да се оправим там, те нямат адреси. Нито по джипиес можем да ги пуснем и да ги намерим, нито по друг начин. Примерно село Ситово – там има 40 баби на кръст, които са пръснати из цялото село. Има някакви адреси, но нито джипиесът може да ги хване, нито табели има, няма как да направим локация по никакъв начин“, обясни д-р Атанас Парушев от Центъра за спешна медицинска помощ.

„Как куриерските фирми идват на адрес, а Бърза помощ не може“, недоумява Таня Зайкова, която контрира тдърденията на д-р Парушев – в Каравелово има и имена на улиците, и номера.

Начин да се намери всеки адрес, има. Това признават и самите лекари от Бърза помощ, които се оправдават със стар софтуер на навигационните системи. Вместо да търсят решение на проблема обаче, те налагат нехуманното условие болните да си осигуряват посрещачи, поставяйки ги така в риск. Очакваме по темата реакция и от Министерството на здравеопазването.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
mitokob765e
17.09.2020 22:30:29
0
0
pomiarshtina
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки