Владетелската кула в замъка Русокастро разкрива своите тайни


Владетелската кула в замъка Русокастро разкрива своите тайни
Снимки: РИМ-Бургас
03 Септември 2020, Четвъртък


При тазгодишните разкопки на едноименната крепост бяха разкрити останки от  средновековна работилница за изделия от рог

Автор: Десант

В края на август археологически екип с ръководител д-р Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас, изцяло проучи кулата донжон в замъка на средновековния град Русокастро. По план тя е шестоъгълна, а стените й са с внушителна ширина от близо 2 метра.



Според проучвателите владетелската кула е построена в края на XIII в., а през 70-те години на XIV в. е опожарена.

Кулата е била изградена от изключително добре издялани каменни блокове. Градежът е бил буквално съвършен. За съжаление, именно красивите каменни блокове са привлекли вниманието на местното население, което е ползвало руините на кулата като кариера в продължение на столетия. В резултат на това от външните лица на стените са останали едва няколко каменни блока.



Подът на кулата е бил внимателно измазан с хоросан. Тук, на първият етаж, вероятно се е разполагало мазето, в което са се съхранявали различни хранителни продукти.

Специалистите предполагат, че кулата е била висока около 15-18 м., на три или четири етажа.

Един от най-големите успехи на тазгодишните проучвания е локализирането на работилница за изделия от рог на един от етажите на кулата. При пожара част от продукцията се е свлякла в мазето и сега е открита от археолозите. Това са заготовки и полуфабрикати от рог на теле, елен лопатар и благороден елен.



Открити са и няколко напълно готови изделия – игли от рог, пластини за дръжки и една много ценна находка – почти напълно готова свирка. По етнографски паралели проучвателите предполагат, че тя е била вложена в дървена флейта.



За съжаление, почти до пода на кулата културният пласт е бил изчерпан и изхвърлен при ваденето на камъни – от иманяри и от направата на военен окоп, вероятно през  80-те години на ХХ в.

Археологическото проучване е финансирано за поредна година от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки