Писмо на Борис Джонсън за коронавируса влиза в експозицията на русенския музей


Писмо на Борис Джонсън за коронавируса влиза в експозицията на русенския музей
Снимки: РИМ-Русе и интернет
27 Август 2020, Четвъртък


Много от музеите по света събират артефакти и свидетелства за живота в условията на Ковид-19 

Автор: Десант

Русенският музей получи дарение, което е една от емблемите на пандемията от Ковид-19. Става дума за писмо с дата 7 април 2020 г., представляващо обръщение към нацията, разпратено до всички домакинства, в което британският министър-председател Борис Джонсън, вече приет в болница, моли всички да останат по домовете си, да спасят здравната система и да спасят живот.



Писмото, превърнало се в свидетелство – артефакт за времето на пандемията, е получено от русенско семейство, което днес живее в Обединеното кралство. 



Във връзка с живота в условията на Ковид-19 музеите по света събират артефакти и свидетелства за времето на пандемията. Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон например стартира проекта „Пандемични обекти“ - всекидневни предмети, които получават ново съдържание в контекста на извънредната ситуация, претърпяват смислови трансформации и придобиват допълнителни конотации.



„Тоалетната хартия се превръща в символ на публичната паника, термометърът за челото е инструмент за социален контрол, конвенционалните центрове стават болници, а парковете се превръщат в оспорвани публични ценности“ - коментират от културната институция.

Музеят на Лондон пък търси артефакти, за да достигне до преживяванията на лондончани. Новата им колекция ще помогне на институцията „да води отчетност на времето“ и може да услужи на бъдещите поколения да разберат реалността на постигнатия опит.

По тези начини музеите утвърждават музейна политика в търсене на публики, които да са участници в музейните процеси.


В категории: Парадокси , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Юлия
27.08.2020 12:50:24
0
0
Много от домакинствата,без значение от народността получиха такова писмо и то не едно а 2,едното е че трябваше да си стоим в къщи,а другото е че е в болница.Голям артефакт.Пазим си ги,но вашите са копия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки