Ето защо Христо Иванов няма да отиде на Буджака в Созопол (СНИМКИ)


Ето защо Христо Иванов няма да отиде на Буджака в Созопол (СНИМКИ)
Снимки: Севдалина Пенева
07 Август 2020, Петък


Целият полуостров, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от бизнесмена и издател на Капитал Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, журналиста от „Капитал“ Йово Николов, но и от половината министри в кабинета на ментора на Христо Лодкаря Иван Костов

Автор: Силвия Горанова

В понеделник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов бе организирал поредните си медийни изяви пред така наречените летни сараи на Ахмед Доган в бургаския парк „Росенец“. Той беше дошъл да провери дали оградата около имота все още стои.

На журналистически въпрос от телевизия „СКАТ“ защо не отиде и в местността Буджака край Созопол да протестира, защото и там достъпът до морето е спрян от лъскави сгради, Иванов не можа да отговори.

Ето какви са причините за това негово неведение.

За тези, които не са запознати с географското разположение на Созопол, „Колокита“ е най-северният от трите носа на полуостров Буджака. Започва от Райския залив и завършва с голям жлеб в местността Германката.


Така изглежда днес превзетата територия на Буджака. Бялата постройка вдясно е хасиендата на Филип Харманджиев, бивш съдружник на Иво Прокопиев

Допреди години беше диво живописно кътче, а сега е сцена за демонстрация на строителния кич. По документи се води защитена местност. Най-красивото от нея са фиордите, които са напълно защитени, попадат в Зона 1, но на тях вече могат да се наслаждават само собствениците на палатите. Целият бряг, в протежение на километри, е ограден с високи огради, които бранят богоизбраните от любопитството на простосмъртните.


Имотът на Иво Прокопиев в местността Колокита на полуостров Буджака е преградил достъпа на фиордите 

Целият полуостров, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от бизнесмена и издател на Капитал Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, журналиста от „Капитал“ Йово Николов, но и от половината министри в кабинета на ментора на Христо Лодкаря Иван Костов. Това показва журналистическо разследване на breaking.bg.

Това става възможно след юли 2001 година, когато министърът на околната среда от правителството на Костов Евдокия Манева издава заповед, с която променя плана за управление на защитена територия „Колокита“ и разрешава строителството в Зона 2, което дотогава е било изцяло забранено. 

След врътката на Манева започва масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова. За целта е създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което влизат всички собственици, застроили по-късно цялата ивица, уж в защитена територия.


Палатът вляво на първа линия (с червения покрив) е на журналистът Йово Николов. Вдясно от него е имот, който се свързва с бившия министър от времето на Костов Евгени Чачев. Техни съседи са Валентин Василев и брат му. Те пък обитават двете къщи в жъло точно над тази на Йово Николов

Сред тях са Иво Прокопиев, съдружника му тогава Филип Харманджиев и журналиста от „Капитал“ Йово Николов. Голямата изненада в дружеството, според справка в Търговския регистър, са половината министри от кабинета на Иван Костов 1997-2001 г.


Къщите на бившия министър на туризма Валентин Василев и родата му се намират на прословутата улица "Виа Понтика", на която имотите на богопомазаните са слели оградите си така, че до скалите на Буджака да няма достъп за простосмъртни

Сред тях са Антони Славински, Валентин Василев, както и Стефан Чачев, син на Евгени Чачев и др.



Между другото, парат на Буджака има и собственикът на фалиралата банка КТБ Цветан Василев (на снимката по-горе).

По скандалното застрояване на „Колокита“ се води разследване. То „случайно“ съвпада с управлението на Христо Иванов в Министерство на правосъдието и „случайно“ се появяват редица пречки по разследването. Това обяснява и фактът защо Христо Иванов никога няма отиде на Буджака.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки