С „Ясен месец" по стъпките на преображенци в Странджа


С „Ясен месец" по стъпките на преображенци в Странджа
Снимки: Авторът
02 Август 2020, Неделя


Активистите на НФСБ от Бургаска област извървяха традиционния патриотичен поход по местата на героичната слава в този край на родината

Автор: Диана Славчева

За трети пореден път в дните, когато честваме годишнината от Илинденско-преображенското въстание, активистите на НФСБ от Бургаска област преминаха в патриотичен поход по героичните стъпки на преображенци в Странджа планина. С развети знамена те се поклониха на местата, където славните войводи са взимали съдбоносни решения и са пролели кръвта си за свободата на поробеното отечество.

Поклонението им съвпадна с датата на избухването на Илинденското въстание по стар стил - 2 август.

Предвождани от депутата от „Обединени патриоти" Христиан Митев, националния коодинатор на партията Доброслав Иванов и координатора за област Бургас Антон Стоянов, най-напред патриотите се поклониха пред паметника-костница на Петрова нива, където странджанските войводи решават да се присъединят към бунта на българите в Македония.  



След като поднесоха цветя пред мемориала, над околностите се извиси гласът на народната певица Милка Андреева, която запя химна на Странджа „Ясен месец".



Преди да си тръгнат от святото място, участниците в патриотичния поход запалиха свещ в памет на героите в параклиса „Света Петка". 



Оттам колоната се отправи към Стоилово. Там, в околностите на селото, край параклиса „Св. Илия" на 19 август 1903 г. войводата Дико Джелебов дава сигнал за началото на Преображенското въстание, като хвърля самоделна бомба. 

 

Активистите от НФСБ почистиха тревите около мемориала, поднесоха цветя и отново прозвуча странджанската марсилеза „Ясен месец".



Финалът на похода бе в Бръшлян, останал в историята с подвига на Пано Ангелов и Никола Равашола. Пред техния паметник в центъра на някогашното Сърмашик патриотите от НФСБ изслушаха беседата на областния координатор Антон Стоянов. 




В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки