Ще реставрират фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий" в Бургас


Ще реставрират фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий" в Бургас
Снимки: Община Бургас и архив на „Десант"
23 Юли 2020, Четвъртък


Преди десетилетие заради изкопа на строящ се до църквата подземен паркинг, символът на морския град се пропука и стенописите му се увредиха фатално

Автор: Десант

В Бургас започва изпълнението на проект за реставрация на знаковия за морския град катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий". Издигането на строително скеле ще започне през следващата седмица. Първата задача е обследване на фасадата, за да се постави най-точна диагноза и да се планират последващите интервенции, информират от общинската администрация, която вече е подписала договор за изпълнение и е осигурила финансирането на това начинание.

Целта е да се консервира и защити каменната зидария на над 100-годишния храм. Парите са осигурени по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Предвижда се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.



Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието.

В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

Църквата "Св. св. Кирил и Методий" е включена в каталога "Сто национални туристически обекта". Тя е един от символите на морския град. Припомняме обаче, че заради строежа в непосредствена близост до нея на грандомански подземен паркинг, преди едно десетилетие тя се пропука и дълги години в нея не се извършваха служби.

Следствие на пропадането на земните пластове под нея заради изкопните работи по бъдещия паркинг, бяха жестоко повредени и ценните фрески по стените на храма, дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, стенописвали и църквата „Св. Александър Невски" в София. До ден днешен те все още не са реставрирани и не се знае нито кога ще стане това, нито откъде ще се намерят пари, за да бъдат възстановени уникалните стенописи.




В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки