Пътуването на Иван Вазов в историята през „Под игото" и средновековно Търново


Пътуването на Иван Вазов в историята през „Под игото" и средновековно Търново
08 Юли 2020, Сряда


На 9 юли се навършват 140 години от рождението на Патриарха на българската литература

Автор: Борислав Гърдев

„Под игото" е не само шедьовър, но е и най-популярната Вазова творба, първият ни истински бестселър, утвърдил автора си сред най-ярките и талантливи имена в българската литература.

Иван Вазов вече е постигнал категоричен успех с „Неотдавна” (1881), „Митрофан и Дормидолски” (1882), „Немили недраги” (1883), „Хаджи Ахил” (1883) и „Чичовци” (1884). Ориентирал се е към близкото минало, към лично преживяното и чутото, към юношеските си спомени и сопотския си микрокосмос.

Без никакъв опит той посяга към прозата и само за четири години е вече сред първомайсторите й. Така без осъзнаване на трудностите при създаването на роман, в Одеса между февруари 1887 г. и февруари 1889 г., като емигрант русофил, преживял интимна драма с  Вера Тихомирова, далеч от любимата България, пише в транс националната епопея „Под игото”, довършена у нас и доиздиктувана на брат му Борис поради болка в окото между април и август 1889 г.

Подтикът е не само сантиментален, но и твореческо-егоцентричен – необходим е отпор и отговор на изключително популярните документални хроники на политическия му противник Захарий Стоянов и в частност на „Христо Ботйов”(1888) и „Записки по българските въстания”(1884 – 1892).

Романът „Под игото" пристига у нас с руската дипломатическа поща през Цариград, но той става публично достояние след октомври 1889 г. Тогава първата му част е публикувана в Сборника за народни умотворения, наука и книжнина, основан от просветния министър Георги Живков, след настойчивите увещания на висшия чиновник в просветното ведомство, редактор на сборника и по-късно голям приятел и почитател на Иван Вазов – Иван Д. Шишманов. Хонорарът е 200 сребърни лева на кола.

А за безпроблемното издаване на безсмъртната творба помага и Стефан Стамболов, много добре познаващ не само твореца, но и общественика Вазов от съвместното им участие в БЦБО през 1876 – 77 г. и след  разрешението му творецът да се върне в България на 9 март 1889 г.

Явно българските държавници са имали нужда от подобни алтруистични жестове, за да бъдат запомнени.

В по-ново време ще се коментират дружеските отношения на цар Борис III с Елин Пелин, спасяването на романа „Тютюн” от Вълко Червенков, защитата на „Иван Кондарев” чрез „пагона” на Тодор Живков и фаворизирането на Николай Генчев от д – р Желю Желев...

Абстрахирайки се от тези извънестетически и конюнктурни фактори, е резонно да посочим, че благодарение най-вече на „Под игото” Вазов достойно защитава реномето на българския роман не само в страната, но и в чужбина, където той си остава и до днес най-превежданата и популярна родна литературна творба, чрез която определя възловото си място на класик на изящната ни словесност.

Седем години по-късно той ще се опита да повтори успеха си, но с „Нова земя”, завършен на 15 април 1896 г., магията не се получава.В началото на XX век, след продължителни проучвания и вживявания в един отминал свят, Вазов създава нови творби с исторически сюжет – една защитна реакция на заобикалящата го отчайваща обществено-литературна действителност.

Погледът му е обърнат към средновековно Търново, към кризисните катаклизми от битието на Втората българска държава.

През 1907 г. едновременно излизат „Светослав Тертер” и „Иван Александър”, като още Георги Цанев определя втората творба не като повест, а като роман, тъй като притежава романова структура.

Иван Вазов се вълнува от причините за упадъка на Второто българско царство, след управлението на успешния владетел Светослав Тертер. 

Показателен е критичният му патос в „Иван Александър”. Липсата на обществено единство, откъсването на управляващата върхушка от народните маси, чуждото византийско влияние, скандализирането на нравите с брака на владетеля с еврейката Сара, са освновните причини за залеза на някогашната могъща България. И тъй като царят е възлова фигура в държавното управление,  неговата безотговрност и арогантност изигрват възлова роля за последвалото османско робство.

Личността на „христолюбивия меценат” Иван Александър е изобличена и уязвена с чисто утилитарна цел – да се предпази княз Фердинанд от аналогични грешки, които въпреки това се проявяват само след шест години и довеждат до национална катастрофа.Вазов има заслуга за възкресяване ролята и значението на незаслужено подценявания от историците цар  Светослав Тертер.

„Човекът на бъдещето” според писателя е умишлено идеализиран герой – мечта. Той е силен и талантлив управник и пример за подражание, най-вече защото неговите лични стремежи и усилия са в унисон с народните.

Светослав постига целта си – премахва татарската хегемония и отстранява от престола Чоки. На негова страна са народните маси, Пантелеймон с огромното му богатство, любимата Ефросина, Радоил с дружината си, бан Балдю. Цялата тази разнолика сила е обединена около претендента за трона в името на една патриотична и общозначима цел, като в случая времето и обстоятелствата подпомагат успешния ход на антитатарската съпротива.

Щурмът на царския дворец напомня ентусиазма при подготовката на въстанието в „Под игото”, а за успешния изход на борбата Вазов недвусмислено посочва  и формулата на победата – единство и целустременост в името на Отечеството.

И в средновековните си исторически романи белетристът остава в руслото на сензационно-приключенското повествование, без да пренебрегва разкриването – конкретно и зримо – на тогавашния живот в неговото многообразие и колорит.

По този начин той сътворява пълноценна историческа проза, създавайки основата, към която ще се придържат и доразвиват постигнатото автори като Стоян Загорчинов, Антон Дончев, Димитър Мантов, Димитър Талев, Емилиян Станев, Цончо Родев...

Вероятно Вазовото пътуване в историята е щяло да даде и по-богати плодове (интересът му към Ивайло остава до самия край на неговия живот, а съдбата на селския вожд и цар е изисквал настоятелно романово  усилие), но сътресенията от националните трагедии от 1913 – 1918 г. осуетяват създаването на нови, ярки и значими исторически творби.

Съдбата не винаги е благосклонна и към най-успешно реализиралите се писатели. Това важи в пълна сила за България и за самия Вазов. Той е имал потенциал да напише и други силни, значими и увлекателни романи.

Двадесетте години на миналия век са период на подем за българския роман и мнозина са очаквали от „патриарха” да каже последната си дума. Ненавременната му смърт осуетява тези надежди, а за нас остава утехата, че и с тези си творби, които е създал, той запазва първостепенното си място в нашата литература, в която с непомръкващ диаментен блясък продължава да свети неговият безсмъртен шедьовър – „Под игото” – книгата на българския народ!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки