В Бургас откриха тракийско ямно светилище от V-IV век пр. Хр.


В Бургас откриха тракийско ямно светилище от V-IV век пр. Хр.
Снимки: Авторът
10 Юни 2020, Сряда


Старинната керамика започва да излиза при изкопаването на основите на нова жилищна кооперация

Автор: Диана Славчева

Тракийско ямно светилище от V- IV век преди Христа бе разкрито в бургаския жилищен комплекс „Изгрев“ при изкопаването на основите за нов жилищен блок. Голяма част от ритуалния ансамбъл е останал под построените вече околни кооперации, но и това, което е запазено от него, показва един внушителен мащаб на тракийското присъствие в тази част на Бургас.

Любопитното в случая е, че за малко и този обект да бъде заличен, ако не беше доблестната постъпка на бургаската журналистка Галя Тенева, която случайно забелязва, че от изкопите се изравят парчета от старинна керамика.  Дошлите на място археолози установяват, че се касае за останки от тракийска култура. Работата по строежа е спряна и започва археологическото проучване на терена.

То разкрива наличието на ямно светилище, в което преди хилядолетия са извършвани специфични ритуали. То се оказва част от огромен тракийски култов комплекс. Мащабът му говори за сериозно обитаване на тази територия в древността. Археолозите предполагат, че наблизо е имало селище от тази епоха, тъй като морето е съвсем близо, а където има вода, е имало и живот. Към момента обаче това са първите разкопки, които се извършват в този район на Бургас.



Засега на строителното петно за бъдещата кооперация, което е с площ от близо 900 кв. м, са установени 14 култови ями, като напълно проучени са само 2. От намерената в тях керамика вероятно напълно ще бъдат възстановени една погребална урна и една амфора.


Останките от амфора, която се очаква да бъде възстановена от реставраторите

Археоложката Златина Петракиева споделя, че в урната най-вероятно е било извършено трупоизгаряне, за което свидетелстват намерените въгленчета. Очаква се с почистването й в дълбочина да се открият и част от горени човешки костици.



По принцип, по думите на ръководителя на разкопките Мирослав Класнаков - археолог от Регионален исторически музей-Бургас, на терена е намерен интересен остеологичен материал, който предстои да бъде прегледан и анализиран.

В ямите се открива голям масив от фрагментирана керамика. 80% от нея е местно производство от живелите тук тракийски племена. 20% е делът на вносната керамика - предимно амфори, в които от Елада са били пренасяни вино, зехтин, насипни продукти, солена риба и пр.



След като приключат археологическите проучвания, се очаква комисия от Министерство на културата да се произнесе за бъдещото ползване на този обект и дали ще продължи стоителството на жилищната сграда, предвидена да се изгради на това място. Но дотогава специалистите се надяват разкопките да разкрият пълната картина на това, което се е случвало в древността на територията на днешен Бургас.

В РИМ-Бургас засега се съхраняват фрагменти от керамични съдове, различни керамични и каменни находки, амфора, фрагмент от мраморна статуетка, намерени на територията на жк „Изгрев". Един от най-интересните експонати, открити досега в района, е надпис Гай Юлий Аполоний, стратег на тракийския цар Реметалк II, датиран от началото на I в.


В категории: Добри Вести , Траки , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки