Зов за спасяването на едно 200-годишно училище


Зов за спасяването на едно 200-годишно училище
04 Май 2020, Понеделник


Дори и едно дете да има в селището на училищна възраст, то трябва да се обучава там, както е например в Гърция - категорични са жителите на село Поликрайще

Автор: Десант

На 30 април в условията на извънредно положение и световна пандемия, без да зачете мнението на жителите на Поликрайще и тяхна подписка, Общинският съвет в Горна Оряховица взима решение да закрие 200-годишното училище, в което учат деца от три села - Поликрайще, Крушето и Янтра.

Днес Поликраище се пише с „и" в средата, но проф. д-р Георги Николов Георгиев и д-р Марияна Николова Георгиева - син и дъщеря на дългогодишната учителка по български език и литература в
селото Трифонка Романова Попниколова и на най-дългогодишния директор на училището Никола Георгиев Попниколов и праправнуци на създателя на школото през 1825 г. свещеник Георги Маринов Полуганов, държат името на населеното място да се изписва с „й" - така, както са го кръстили дедите ни. 

Те са категорични, че училището в селото трябва да го има. В свое обръщение потомците на неговия основател призовават да се приеме Закон за защита на училищата, да се премахнат делегираните бюджети, да има и Закон за защита на селата.

„Нито едно училище да не се закрива. Да започне отново възстановяване на закритите училища в селата, повечето от тях съществували от периода на Танзимата в Османската империя във втората половина на XIX век и така да се върне животът в селата.

Дори и едно дете да има в селището на училищна възраст, то трябва да се обучава там, както е например в Гърция. Ако няма, училището се поддържа и щом се появи дете на училищна възраст, училището отново продължава дейността си" - изтъкват проф. д-р Георги Николов Георгиев и д-р Марияна Николова Георгиева.

Поликрайще се намира в сърцето на България. То е едно от най-древните селища на нашата страна, което съществува от незапомнени времена. Смята се за един от наследниците на град Никополис ад Истриум – един от седемте града на територията на днешна Северна България в Долна Мизия, изграден преди около 1900 години, с модерна канализация и отопление - нещо невиждано другаде в тогавашните градове.

На неговите земи през IV век епископ Вулфила (Урфил) е разпространявал християнството, създал е готската азбука и е превел библията на готски език, което прави това място свято за целия германоезичен свят.

По времето на цар Калоян Поликрайще е седалище на боляри. Тук е бил лагерът на българската конница. Тук са били и българските оръжейници. Изработвани са стенобойните машини на българската армия, с които са превземани вражите крепости

През последните близо 200 години в Поликрайще е имало 17 просветни и образователни средища, включително две висши, сградите на 16, от които са строени с дарения на населението и доброволен
труд. Сега са останали само 3 от тези сгради, но вече и те са на път да изчезнат. И още - 
от 7-те му обществени библиотеки днес е останала само една, припомнят славната история на населеното място проф. д-р Георги Николов Георгиев и д-р Марияна Николова Георгиева.

Сградата на последното останало в селото училище е осветено от техния прадядо протойерей
Никола Попгеоргиев Маринов. То е благословяно от Търновските митрополити Иларион Макариополски; Климент Търновски, епископ Браницки и Филип Търновски.

Училището трябва да го има! - апелират местните жители. Дано има кой да ги чуе!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки