НФСБ: Да се разреши строителството по морето до 15 юни


НФСБ: Да се разреши строителството по морето до 15 юни
Снимка: 24novini.bg
01 Май 2020, Петък


Мярката е в подкрепа на строителния бранш

Автор: Десант

„Предлагаме разрешаване на строителството по морето до 15 юни. Досега текстовете предвиждаха това да става до 15 май. Удължаваме срока чрез промяна в Закона за мерките и действията при извънредно положение. И без друго сега туризъм няма – предлагаме работни места до откриването на сезона“. Това заяви народният представител и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев в предаването „Плюс минус“  на Нова телевизия днес.

НФСБ, обаче е категорично против да се работи между 14 и 16 часа, в нарушение на Закона за шума. „В ситуацията на карантина и социална изолация прагът на търпимост пада. На второ място – такова разрешение ще доведе до огромна доза напрежение у хората, затворени от месеци в къщи и до битови конфликти“, посочи Борис Ячев.

Държавата разполага със сериозен публичен финансов ресурс между 5 и 7 млрд. лв, , който може да бъде насочен към отварянето на пазари и разкриване на нови работни пазари. Борис Ячев подчерта, че предложенията на НФСБ за инвестиции в мащабното строителство са били разгледани и голяма част от тях са били приети на срещата между министър-председателя и Строителната камара. Едно от тях е възобновяване на санирането, където има предвидени около 1.1 млрд лв. Това осигурява работа на между 70 хиляди и 90 хиляди души, говорим не само за строителство, но и за съпътстващи дейности.

Става въпрос и за изграждането на близо 100 км магистрали и високоскоростни пътища, за които са предвидени 2.5 млрд лв., до края на тази година, за 300 млн. лв. за второстепенни и третостепенни пътища, за  1.8 млрд лв. за ВиК сектора, посочи още Борис Ячев.

НФСБ предлага и пакет от мерки за спасяване на туризма, стана ясно още от разговора в студиото на Нова. Една от мерките е директна държавна субсидия за запазване до 30 % от персонала - това са основните хора във фирмите, заети в сектора (мярка 60:0) срещу ангажимента на работодателя да ги запази на работа до 1 година, посочи още зам.-председателят на НФСБ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки