Окръжен съд – Бургас: Мярката за неотклонение не е присъда


Окръжен съд – Бургас:  Мярката за неотклонение не е присъда
06 Март 2020, Петък


Съдията, който пусна под „домашен арест“ шофьора на автобуса, помел на пътя за Созопол двама души, е правораздал безпристрастно, категорични са бургаските магистрати

Автор: Десант

Жителите на двете созополски села Росен и Присад ще блокират пътя Бургас- Созопол в събота от 11 часа.

Те ще затворят пътя за движение на мястото на катастрофата, където на 28 февруари, вечерта, турски автобус прегази 22-годишния Тодор Тодоров и кметицата на с. Присад Ванча Байлова. Двамата са се разправяли на пътя след лека катастрофа между автомобилите им, когато ги връхлита турския автобус.

До блокадата се стигна, след като съдът в Бургас пусна под „домашен арест“ шофьора на автобуса. Шофьорът на турския автобус е с двойно гражданство-българско и турско, и близките на загиналите се опасяват, че той ще напусне страната и ще се укрие.

От Окръжен съд – Бургас публикуваха свое становище, в което изразяват съболезнования на близките на загиналите при катастрофата на пътя Бургас – Созопол, като изтъкват, че разбират болката им от тежката загуба, но „това не им дава право да  отправят  клеветнически твърдения относно съдията, определил мярката за неотклонение на обвиняемото лице".

От съда цитират думите на бащата на загиналия в катастрофата Т. Т., който заявява в бургаска медия: „Съдията от Бургас, който пусна убиеца на Т. Т., е подкупен“.

„Става дума за  окръжен  съдия с голям професионален опит, заместник-председател на съда, който отговорно, съвестно и безпристрастно осъществява своята правораздавателна дейност, ползва се с  авторитет в юридическата общност на града. Недопустимо е да се правят такива квалификации и внушения, непочиващи на никакви конкретни факти. Съдът не може и не следва да се поддава на обществен натиск, а следва да разглежда делата съобразно закона и събраните доказателства.

Предстои делото да бъде гледано по същество, прокуратурата  да  докаже вината на обвиняемото лице и съдът да постанови справедлива присъда, съобразно закона, ако вината му бъде доказана. Мярката за неотклонение не е присъда по делото, тя цели да обезпечи участието на обвиняемия в наказателния процес" - изтъкват от бургаския окръжен съд.

От там допълват, че в мотивите на взетата мярка за неотклонение, съдът е отчел, че от доказателствата може разумно да се предположи, че обвиняемият е възможно да е ангажиран в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването, но „без съмнение по делото е необходимо изготвянето на автотехническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства“.

„Сочената в искането по чл. 64, ал. 1 от НПК хипотетична опасност от укриване, обоснована с извършваната от обвиняемия трудова дейност – шофьор в транспортна фирма със седалище в Република Турция, може да бъде ограничена чрез налагането на забрана за напускане пределите на Република България по отношение на Камен Ф.“, казва още в мотивите си съда.

„Следва да се има предвид и това, че става дума не за умишлено, а за непредпазливо деяние. Като е съобразил целите на мерките за неотклонение, съдията е намерил, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява домашният арест. Тази мярка ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие. Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му" - категорични са бургаските магистрати.

В края на позицията си те обобщават: „Безпристрастен и независим съд, който постановява съдебни актове само на база на събраните доказателства и закона, въз основа на вътрешното си убеждение е гаранция за върховенството на правото и за гарантиране на правата на гражданите. Защото без независимо правосъдие няма демокрация, няма държавност и права".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки