Кой ден от годината е „черен петък" и защо се нарича така


Кой ден от годината е „черен петък" и защо се нарича така
05 Март 2020, Четвъртък


Това е реален ден от календара - един от Тодоровата неделя

Автор: Десант

За човек без късмет, на който нищо не му върви, казват че е „роден в черен петък". Фразата „черен петък" се използва и за търговска кампания с огромни намаления. 

Всъщност малко е известно, че наистина в календара има ден, който е наричан „черен петък". Това е петъчния ден от Тодоровата седмица, отмерваща дните преди самия Тодоровден. 

Спорен народните поверия, това е най-лошият и опасен ден през въпросната седмица. Наричан е още Куц, Глух, Луд или Сух петък, а също и Шамотен петък (Шеметен петък). Той се тачи най-вече за предпазване от шемет – т.е. виене на свят. Смятан е за един от дванайсетте най-лоши петъци в годината.

На този ден жените не трябва да се мият, да се решат - вярва се, че ако сторят това, ще оглушеят и ще ги боли глава. Не се върти вретено, прежда не се преде, дреха не се крои. Не бива изобщо да се работи каквото и да било, за да се предпази човек от болести, а реколтата – от гръм, градушка и суша.

Петъкът по принцип е прокобен, тайнствен ден, особено часовете между 2 и 4 сутринта. Затова се вярва, че сънищата, сънувани тогава, са пророчески и се сбъдват.

На черен петък жените раздават на близки и съседи содени питки, намазани отгоре с динен мед, като внимават броят им да е нечетен, т.е. да са „тек“. Някъде слагат грах в една паница с топла вода и я поставят под иконата.

Петък е ден на грехове и беди: Каин убива Авел, разпъват на кръст Христос, отсичат главата на Йоан Кръстител и др. Поради тези грехове петък е ден за пост и изкупление.

В някои райони на страната в този ден се извършва Тодорова задушница, на която се раздават кравайчета, варено жито, варен бял и черен боб.

Росица Върбанова от Музея на мозайките в Девня припомня и някои поличби и поверия, свързани с черния петък.

Ако времето е много хубаво и ясно, на следващия ден то ще се развали.

Не се започва нова работа, защото все ще се заплита. Затова не се тръгва на път, да не те сполети беда.

Нищо не се сее, защото няма да даде плод.


В категории: Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки