Скалният гълъб у нас е на изчезване


Скалният гълъб у нас е на изчезване
13 Февруари 2020, Четвъртък


От него са произлезли над 200 съвременни породи , но той се губи като чист вид

Автор: Яна Славянска

Градските гълъби, които днес изпълват площадите в населените места, кацат по прозорците или гукат от клоните на дърветата, в миналото са произлезли от скалния гълъб, опитомен още в дълбока древност. И макар че днес сме заобиколени отвсякъде с гълъби, техният прародител вече се среща все по-рядко в природата.

По думите на д-р Светла Далакчиева, главен уредник в Природонаучен музей-Бургас, това е една от заплахите за биоразнообразието. Нъпълно реално е опасението от изчезването на вика като чист генетичен вид. 

Скалните гълъби се смесват с одомашените екземпляри и при ДНК изследванията се вижда, че те вече са със смесени белези в окраската, оперението и т.н., т.е. те вече са хибриди, а не от един чист вид" - посочва д-р Далакчиева. 

До средата на XX в. скалният гълъб е бил  широко разпространен у нас. От края на 80-те години на миналия век числеността му непрекъснато намалява.  Сега се среща основно в отделни райони с ниска и средна надморска височина – по крайбрежието на Черно море, проломи и скални венци в равнините, предпланините и планинските масиви до около 1000–1700 метра надморска височина, като е много рядък или напълно изчезнал от високите части на Рила, Пирин, Централна и Западна Стара планина.

Включен е в Червената книга на България като застрашен вид.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки