Благородните елени в България са със запазени трофейни качества и генетичен потенциал


Благородните елени в България са със запазени трофейни качества и генетичен потенциал
Снимка: ЮЗДП
04 Февруари 2020, Вторник


Основен фактор, ограничаващ развитието на вида в южните и западни части на страната, е блакониерството, сочат резултатите от тригодишно проучване

Автор: Десант

Популацията на благородния елен в България е със запазени трофейни качества и генетичен потенциал и няма нужда от внасяне на животни от чужбина. Това сочат основните изводи от 3-годишните проучвания по проект: „Популационни изследвания, миграции и състояние на запасите от благороден елен в България”, реализиран като съвместна инициатива на 6-те държавни горски предприятия в страната и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН.

За първи път в България са проведени проучвания чрез иновативни технологии на базата на сателитни предаватели и фотокапани за проследяване миграцията на животните. 

Един от направените на базата на проекта изводи е, че се подценява значението на подборния отстрел, което влошава половата и възрастова структура на стадата и води до икономически загуби и пропуснати ползи при организирания ловен туризъм. Улавянето и разселването на елени от север на юг е необходимо, но трябва да се извършва при определени условия, свързани с по-бърза адаптация на животните.

Иначе здравословният статус на благородните елени в България е добър и засега няма притеснения от съществуващи болести по тях.

По време на заключителна работна среща по проекта, проведена в края на януари в УОГС „Г. Ст. Аврамов” в с. Юндола, бе изтъкнато, че въпреки полаганите усилия от страна на стопанисващите дивеча, бракониерството остава основен фактор, ограничаващ развитието на вида в южните и западни части на страната.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки