Кани от щраусово яйце притежават само два български музея


Кани от щраусово яйце притежават само два български музея
Снимки: РИМ-Русе
21 Януари 2020, Вторник


Вижте кои са те и какво е интересното за тези експонати

Автор: Десант

На 22 януари, от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде направена презентация, свързана с щраусово яйце, открито от археолозите на РИМ – Велико Търново край Лясковец. Представянето ще направи археологът от търновския музей Калин Чакъров.

Съдът, изработен от щраусово яйце, открит наскоро край Лясковец, е една от най-атрактивните находки за изминалия сезон, с която може да се похвали Регионалният исторически музей във Велико Търново. Тя датира от края на II или първата половина на III в. сл. Хр.

Черупката е открита в централния гроб на тракийска могила от римската епоха, в който са положени кремираните останки на виден представител на местното общество. От там произхождат още десетки други дарове и лични принадлежности на покойника, сред които рядко срещана сребърна фибула с позлата и изображение на въоръжен конник – контарий, войнишки колан със сребърни апликации, монети и редица предмети, съпътстващи го в неговия вечен дом.



Преди поставянето на съда, изработен от черупката на яйце на екзотичното животно, той е утилитарно или ритуално разглобен, а металните му части са отстранени. Какви са причините, накарали погрижилите са за изпращането на покойника да извършат тези действия, остава загадка.

В Регионалния исторически музей в Русе се съхранява друг съд от щраусово яйце, датиращ от това време. Той е запазен в по-добро състояние, защото са налични и металните части, оформящи го като кана.

Няма други музеи в страната, които могат да се похвалят с артефакти от такъв вид. Посетителите ще имат възможност да узнаят множество любопитни подробности за тези редки находки, както и да придобият повече сведения за другите интересни открития в Лясковец.


В категории: Новини , Античност

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BG-radatel 0877768787
02.04.2020 08:04:28
0
0
Troyan ORESHAKA koi podkovava yaitse,da se izdiri ,nagrada shtrausovo yaitse ot Ferma do Kazanlak
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки