Най-голямата бургаска болница спешно търси хематолог


Най-голямата бургаска болница спешно търси хематолог
Снимка: burgas-reporter.com
17 Януари 2020, Петък


След смъртта на единственият специалист, отделението с хематологичен профил затвори врати

Автор: Десант

Омбудманът на Бургас Тодор Стамболиев изпрати препоръка до бургаската общинска администрация да се предприемат спешни мерки за решаването на проблема с възстановаване на работата на хематологичното отделение в УМБАЛ-Бургас.

В края на миналата година почина единственият специалист хематолог в здравното заведение – д-р Рибов, а за да бъде провеждано лечение в болницата, има изискване в нея да има хематолог на щат, под чието наблюдение да се извършват процедурите. 

Страдащи от тежкото заболяване на кръвта „таласемия майор“ са споделили пред бургаския омбудсман, че няма къде да отидат и за да бъдат извършвани съответните манипулации, са препращани до Варна, като се да пътуват до там по два, а понякога и повече пъти месечно.

Характерното за това заболяване е нуждата от кръвопреливане веднъж на всеки три до пет седмици в хематологично отделение, както и прием на специални медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне, се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения.

Ръководството на най-голямата болница в региона е провело разговор с всички специалисти по хематология, работещи в доболничната помощ в морския град, които са не повече от 5 души. Всички те обаче се оказват с изградена практика и кариера и отказват да работят в отделението.

За проблема са информирани Министерството на здравеопазването, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Обявата за вакантното място се разпространява и в медицински издания, но до момента кандидатури не са постъпили.

Ръководството на УМБАЛ-Бургас е готово веднага да назначи за шеф на Вътрешно отделение с хематологичен профил всеки лекар със специалност „Клинична хематология“, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и да му осигури жилище, ако не е от Бургас. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
D r Marinov
17.01.2020 16:48:59
1
0
Какъв е изводът:
Лекарите в болниците трябва да получават по- голяма заплата от тези в доболничната. Елементарна Икономика.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки