На Атанасовден ще има служба в средновековен храм в Арбанаси


На Атанасовден ще има служба в средновековен храм в Арбанаси
Снимки: pochivka.bg
16 Януари 2020, Четвъртък


Църквите паметници на културата ще отварят врати на храмовите си празници 

Автор: Десант

Петте средновековни храма в Арбанаси, които са паметници на културата от национално значение и са сред емблемите на архитектурния резерват, ще бъдат отворени за богослужения за храмовите празници.

Първата служба ще се състои в църквата музей „Св. Атанасий“ на 18 януари, когато се почита паметта на патрона й - свети Атанасий  (Атанасовден).

Храмът представлява каменна постройка, изградена през 30-те години на XVII век. Изографисването и е приключило през 1667 г. според ктиторски надпис. Иконографската програма на храма е опростена и лесна за възприемане. Църквата е един от символите на село Арбанаси.



Инициативата арбанашките старинни храмове да отварят врати за църковни служби е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е подкрепена от великотърновския митрополит Григорий.

Идеята е породена от силния туристически и поклонически интерес към петте църкви музей – „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанасий“. По принцип в тях не се допущат посетители.

Със своя заповед Панов определя специален ред за църковни служби – според календара на храмовите празници. Контролът е възложен на ръководството на Регионален исторически музей – Велико Търново.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки