Обновяват фасадата на пропукания бургаски храм, увредените стенописи чакат ред


Обновяват фасадата на пропукания бургаски храм, увредените стенописи чакат ред
Снимки: Авторът
10 Януари 2020, Петък


Засега няма яснота кога те ще бъдат реставрирани и откъде ще се намерят пари за това

Автор: Яна Славянска

В края на декември Община Бургас обяви обществена поръчка за проектиране и извършване на фасадна консервация и реставрация на катедралния храм  „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас, който е със статут на художествена и архитектурно-строителна културна ценност от национално значение и е включен в списъка със Стоте национални туристически обекта.



Целта на новия инвестиционен проект е да се реставрира и консервира облицовката на емблематичната за морския град сграда, която се рони и влагата прониква във вътрешността на храма. Предстои облицовъчните камъни да се обработят със специални разтвори и да се възстановят каменните пластики.  



Преди десет години в близост до храма започна изграждането на подземен паркинг. Строежът му предизвика слягане на основите на катедралата и тя се пропука. След мащабен ремонт, който бе извършен за укрепването й, службите в нея бяха възстановени през 2016 г.

И докато в обозримо бъдеще знаковата над 100-годишна бургаска църква ще има обновена фасада, никой не може да каже кога ще бъдат реставрирани увредените при пропукването й ценни стенописи. Тяхната реставрация все още не е започнала и никой не се ангажира с прогноза кога може да стане това.

По думите на отец Петър първо трябва да приключи проектът за външната консервация и след това да се пристъпи към работа във вътрешността на храма. Но преди това трябва да се осигурят средства за скъпата реставрация, която никой не знае колко ще струва, но ще е над половин милион лева. 



Общата площ на фрагментите с изображения на светци и библейски сцени, които трябва да бъдат възстановени, е около 1600 квадратни метра. Работата по реставрацията им ще продължи с години. А свещениците се притесняват, че скелето, което ще се издигне за целта, ще затруднява богослуженията в храма.



Припомняме, че въпреки неколкократните докладни записки на общинските съветници от НФСБ в тогавашния местен парламент с предложение да се спре авантюрата с изграждането на грандоманския паркинг (който така и не се ползва с пълния си капацитет и стои полупразен), общинската администрация продължи да подкрепя безумния проект. 

Впоследствие бяха водени съдебни дела, но виновни за увреждането на емблематичната за морския град катедрала така и се оказа, че няма.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
много хубаво
12.01.2020 19:00:57
0
0
Много хубаво!!! Много още сгради архитектурно и културно наследство чакат същото.... Бургас, все пак е далеч, далеч след Сливен, Хасково или Ямбол.... Нека тези неща да се знаят и да се работи и за другите, които чакат..., никой нищо не знае....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки