Двама пътници не са се качили на разбилия се украински „Боинг"


Двама пътници не са се качили на разбилия се украински „Боинг"
Снимка: Ройтерс
08 Януари 2020, Сряда


Лайнерът е произведен само преди три години и бил добре поддържан, а екипажът му -  с висока квалификация

Автор: Десант

Двама души не са се качили на украинския „Боинг", който се разби край Техеран рано тази сутрин. Това съобщи секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Алексей Данилов, уточнявайки, че не става дума за украински граждани. 

„Имаме списък на всички 169 пасажера, регистрирани за този рейс. Но в самолета са се качили само 167 пътници" - каза той по време на брифинг, но не уточни гражданството на двамата, които са се спасили по волята на съдбата. 

Пред „Комсомолская правда" блогерът пътешественик Александър Лапшин разказва, че линията Техеран - Киев на компанията „Международни авиолинии на Украйна", на която принадлежи разбилият се самолет, бил най-евтиният маршрут за трансконтинентален полет до канадския град Торонто, където живеят над 100 хиляди ирански емигранти. Самолетите на компанията летят до там и най-вероятно повечето загинали в катастрофата граждани на Канада са възнамерявали да се прикачат в Киев за полет до Канада. 

По думите на източник на изданието в Техеран, болшинството от 73-та загинали канадци са именно студенти от въпросните „канадски иранци", които са се връщали у дома си след края на зимната ваканция. 

Междувременно стана ясно, че са намерени и двете черни кутии на разбилия се лайнер и комисия е започнала разследването на причините за катастрофата. 

Агенция Fars информира, че първата кутия е открита скоро след падането на самолета, а втората е намерена в ранния следобед. Те съдържат цялата необходима информация за установяване обстоятелствата около случилото се. 

По-рано днес посолството на Украйна в Техеран промени съобщението си за причините за инцидента. Първоначално се казваше, че се изключва версията той да е следствие на терористичен акт. В новата редакция от дипломатическата мисия призовават като единствен официален източник на информация по повод катастрофата да се смята специалната комисия по разследването.  

В интервю за BBC аналитикът по авиационна безопасност Тод Къртис, автор на книги за анализ на данните в сферата на безопасността на гражданската авиация, заявява, че украинския пътнически „Боинг", изпълнявал рейс PS752, и претърпял катастрофа край Техеран, е бил в много добро състояние и това, че се е разбил на множество фрагменти, свидетелства единствено за някакво въздействие върху аероплана или на земята, или във въздуха. 

Самолетът на „Международни авиолинии на Украйна" (МАУ) е бил произведен само преди три години - през 2016 г., и постъпва в парка на авиокомпанията директно от завода на „Боинг". От МАУ твърдят, че той е бил напълно изправен и потвърждават високата квалификация на неговия екипаж.

Къртис е категоричен, че не трябва да се отхвърля вероятността за външно въздействие върху лайнера - стълкновение във въздуха или нещо друго.

Спасителите събират отломките от разбилия се самолет и останки от телата на хората на територия от около 2 хектара, уточняват медиите.

Правителството на Украйна преустанови полетите на всички украински авиокомпании над територията на Иран. Това направиха също и Lufthansa, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Air France-KLM, British Airways, Virgin Atlantic, Singapore Airlines Ltd, Air Canada, Air Astana и други големи авиопревозвачи. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки