Щъркели и птици от чужбина се лекуват в български Спасителен център


Щъркели и птици от чужбина се лекуват в български Спасителен център
Снимка: greenbalkans-wrbc.org/bg
07 Ноември 2019, Четвъртък


Специалистите разбират каква е „адресната им регистрация" по орнитологичните им пръстени

Автор: Десант

Голяма част от птиците, постъпващи за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, са излюпени или прекарали живота си в други страни.

За някои от тях специалистите в Центъра имат преки доказателства за произход. Това става възможно, благодарение на орнитологичните пръстени, с които са маркирани хвъркатите пациенти.

През 2019 г. например в Центъра са настанени три бели щъркела и един орел рибар. Два от щъркелите са маркирани с полски пръстени, един с чешки, а орелът – с норвежки. Птиците са намерени в различни краища на България – Бургас, Поликраище, Русе, Раднево.

Съдбите им също са различи – орелът е намерен мъртъв, ударен от ток,  щъркелът от Поликлаище също е станал жертва на електропреносната мрежа (раните в последствие стават причина за смъртта му), този от Бургас постъпва с рани на крилете (след ампутация той остава в Центъра завинаги) и е с неизвестен произход, а щъркелът от Русе – изтощен по пътя на миграцията (след кратък престой в реанимацията в Центъра, той е пуснат на свобода).

Маркирането на птици, посредством орнитологични пръстени, е един от методите, благодарение на който учените проследяват миграцията на пернатите. Този метод ни показва и заплахите, които стоят на пътя на птиците, както и предпочитаните за тях места за почивка, преживяемостта и ред други интересни факти за живота им, отбелязват от старозагорския Спасителен център за диви животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки