За първи път в историята в открития космос излязоха само жени


За първи път в историята в открития космос излязоха само жени
Снимки: НАСА
21 Октомври 2019, Понеделник


Участничките в мисията се намират на борда на Международната космическа станция

Автор: Десант

За първи път в историята на космонавтиката в откритото космическо пространство излизат само жени. Участниците в тази мисия са Кристина Кох и Джесика Мейр — астронавтки, които в момента се намират на борда на Международната космическа станция (МКС). 

За Мейр това е първото излизане, а за нейната колежка и приятелка — третото.Целта на двете космонавтки била да извършат неотложни ремонтни работи в американския отсег на станцията. 

Излизането в открития космос само на жени бе планирано първоначално да се извърши през март, като компания на Кох трябваше да прави Ан Маклейн. Историческото женско дуо в открития космос обаче тогава не можа да се състои, тъй като на борда на МКС не се намери втори скафандър със среден размер, който да е по мярка на крехката астронавтка. 
 
Но тъй като женската мисия все пак влизаше в плановете на НАСА, през лятото в станцията бе доставен женски космически костюм. Така в открития космос на 18 октомври се оказаха Кох и Мейр, които успешно смениха неизправното зарядно устройство на батерията на една от конструкциите на МКС. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки