Конференция в „Етър"-а ще разгледа материалното и нематериалното наследство в строителството


Конференция в „Етър"-а ще разгледа материалното и нематериалното наследство в строителството
Снимка: Уикипедия
21 Октомври 2019, Понеделник


Докладите включват рразлични аспекти на проектирането, изграждането, нововъведенията в строителството, данни за изявени майстори строители, реставрацията на отделни сгради или комплекси

Автор: Десант

Международна научна конференция „Материалното и нематериалното наследство в строителството” ще се проведе от 23 до 25 октомври в Етнографски музей на открито „Етър”. Участие във форума ще вземат 31 специалисти с 26 разработки – архитекти, изкуствоведи, археолози, историци, краеведи, реставратори.

Докладите обхващат времевия диапазон от античността и ранното средновековие до съвременността. Разглежданата тематика застъпва строителството и реставрацията на крепости, жилища, култови и обществени сгради, градоустройство. Включени са различни аспекти на проектирането, изграждането, нововъведенията в строителството, данни за изявени майстори строители, реставрацията на отделни сгради или комплекси.

Нематериалното наследство визира вярванията, свързани със строежа на нова къща, наричанията при завършването й, знанията за материалите и старите строителни техники и практики, строителна терминология. Специално внимание е отделено на теренни обходи и намерените все още съществуващи обекти в региона на Централна Стара планина от Сдружение „Мещра”.

Чуждестранните участници са музейни специалисти и реставратор от музей „Старо село” – Сирогойно, Сърбия, които разглеждат приноса на Александър Дероко за съхраняването на традиционната за страната им архитектура.

Българските докладчици са от академичната общност – преподаватели и докторанти в Университет по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски”, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Музейната колегия е представена от специалисти от Видин, Кърджали, Монтана, Хасково, Батак, Омуртаг, Троян, Трявна, Габрово, Шумен.

Особено интересни са докладите на петима автори от музей „Етър”, които касаят изграждането на музея и кореспондират с 55-тата му годишнина, използването на бигора в строителството на някои балканджийски къщи, както и теми, свързани с възстановяването на Стара Загора след Освобождението и емблематични сгради там.

Докладите от конференцията са събрани в сборник „Материалното и нематериалното наследство в строителството”, който се явява принос към издирването, изучаването, съхраняването, реставрирането, адаптирането и експонирането на архитектурни образци от всички исторически епохи в различни краища на страната.

Международната научна конференция „Материалното и нематериалното наследство в строителството” е тематично свързана с Димитровден – 26 октомври, който е сред най-уважаваните църковни и традиционни празници. Макар да се смята за закрилник на Солун, св. Димитър е свързан с българската история като покровител на въстанието на Асеневци срещу Византия през 1185 г., довело да възстановяването на българското царство.

В народния календар денят е началото на зимата, на него се връщат и последните гурбетчии, освобождават се ратаите и овчарите, прибират се ралата на сухо, започват сгледите и сватбите.

Открай време Димитровден е професионален празник на дюлгерите и свързаните със строителство занаяти, които са основни за поминъка и оцеляването на балканджиите. И до днес на този ден празнуват архитектите, проектантите, техниците, строителите, инженерите, металурзите, както и всички ангажирани със строителството професии.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки