Екозоната край нос Форос и кулата на Бургас обраснаха с тръстики


Екозоната край нос Форос и кулата на Бургас обраснаха с тръстики
Снимки: Архив „Десант", Светлана Николова и Община Бургас
11 Октомври 2019, Петък


След шумната реклама по откриването на обекта Община Бургас остави сътвореното с народни пари на произвола на съдбата

Автор: Дина Харизанова

Бургазлии неведнъж са ставали свидетели на загробването на иначе добри идеи и намерения. Следващият репортаж разкрива един пореден пример за това как се харчат парите на данъкоплатците за помпозни проекти, от които след това не остава и следа.

През лятото на 2013 г. Община Бургас изпълнява проект за изграждане на Зона за отдих, спорт и туризъм на полуостров Форос, в непосредствена близост до бургаския квартал Крайморие. Целта е мястото да предоставя възможности за любителски риболов, за развитие на гребните спортове и семеен отдих. Направени са два кея с дървени платформи за рибарите, паркинг, беседка, за които са похарчени над четвърт милион лева.

Договорени са и десет каяка за водна разходка, като за тази атракция бургаските общински съветници гласуват гласуват цената да е по три лева на час.

Но, както се казва в приказките, имало едно време...

След като заглъхва пиар шумотевицата, екозоната, изградена с 300 хиляди лева от парите на данъкоплатците, бива изоставена на произвола на съдбата и само за няколко години потъва в бурени. От добрата идея не остава и помен. Така за пореден път Община Бургас показва, че за нея е по-важна шумната реклама и тупането в гърдите,  а не запазването на сътвореното с народни пари уж в името на бургаските граждани. 


Екозоната при откриването й през 2013 г.


И екозоната днес...


Понтоните преди 6 години



И понтоните днес...

В случая зад храсталаците се скрива и намиращата се в непосредствена близост кула, дала името на Бургас и присъстваща в герба на морския град.



Старината разкриват през 2009 г.  археолози на Бургаския музей под ръководството на покойната вече Цоня Дражева.

Бургът (на латински или пиргът на гръцки) се намира при отока на Мандренското езеро, който в миналото е бил смятан за река и е известен под името Скафида. Предполага се, че западно от тази кула се е намирал моста, на който през 1304 г. е станала знаменитата битка между българската армия и византийците, при която цар Тодор Светослав Тертер сразява войските на император Михаил ІХ.


Кулата на Бургас през 2009 г., когато е разкрита от археолозите


И кулата днес...

Знаковият за Бургас археологически обект днес е трудно да бъде забелязан заради избуялите край него тръстики. Пътеката, отвеждаща до кулата, също е превзета от храсталаци.

Група родолюбиви бургазлии по инициатива на телевизия СКАТ възнамеряват да разчистят терена около нея и да върнат блясъка на бургаския символ. Това ще стане в събота, на 12 октомври от 10,30 ч., като всеки, който желае, може да се включи в реализирането на благородната кауза.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки