В Ловеч отвори врати първото частно училище към БПЦ


В Ловеч отвори врати първото частно училище към БПЦ
16 Септември 2019, Понеделник


Учебното заведение е светско и в него ще се изучава всичко, което е регламентирано от Министерството на образование, но ще се набляга на възпитанието в християнски ценности

Автор: Десант

В първия учебен ден от новата учебна година за пръв път врати отвaря частното начално училище „Св. Седмочисленици" в Ловеч, което е единствено по рода си в България. То е под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия, предаде БТА.

Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. То ще се помещава в сградата на старата митрополия в центъра на града. Тази учебна година в него са записани седем деца в първи клас и шест в подготвителна група, каза директорът Иванка Хинкова пред информационната агенция.

Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката. Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч "Св. Седмочисленици".

Обучението ще е целодневно. Учителите са трима - Еленка Щерева, Бонка Цонева, Надежда Пенева, а отец Михаил Ковачев и отец Любомир Казашки ще преподават християнство-православие един път седмично за децата в подготвителна група и два пъти в седмицата на децата в първи клас.

Учениците ще изучават всички общообразователни предмети, но стремежът на ръководството е, освен знания, учениците да бъдат възпитавани в любов, отговорност, съпричастност, както и в други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на православния български народ.

„Това е светско училище, изучава се всичко, което е регламентирано от Министерството на образование, но ние, освен на обучението, наблягаме и на възпитанието", цитира БТА думите на Ловчанския митрополит Гавриил.

Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки ученик. Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанската митрополия и от дарители.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки