1188 деца в Бургаска област са отпаднали от образователната система


1188 деца в Бургаска област са отпаднали от образователната система
04 Септември 2019, Сряда


Причините за над 300 от тях са свързани с нисък социален и битов статут

Автор: Десант

В рамките на 10 дни експерти от държавни, общински и образователни институции посетиха на терен 1188 деца и ученици в област Бургас, отпаднали от образователната система. Целта на обходите по адреси е да се върнат младежите в класните стаи, съобщават от пресцентъра на Бургаска областна управа.

В следствие на проведената кампания върнати и записани в училище или детска градина са 134 деца и ученици.

327 е броят на младежите, чиито родители изразяват нежелание да запишат децата си в образователна институция. Причините за отказа са комплексни – нисък социален и битов статут, влошено здравословно състояние на децата (деца със силно изразени физически и ментални увреждания), желание за самостоятелно домашно обучение, финансови причини.

От общо 1188 адреса, които са посетили експертите – 185 деца и ученици не са намерени на посочения адрес, а 542 е броят на живеещите в чужбина.

Точно отпадналите ученици със статут „чужбина” са били акцент на работна среща провела се в Областна администрация Бургас. В нея участие са взели областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Севдалина Турманова, представители на РУО-Бургас, ОДМВР, ДСП, общински администрации.

По информация на ОД МВР от 3308 деца и ученици със статут „в чужбина”, 898 са се върнали трайно в страната. Всички те са били включени в общия списък на децата и учениците, които експертите са посетили преди началото на новата учебна година.

Кампанията за връщане учениците в класните стаи се провежда в цялата страна за трета поредна година. Тя е част от работата на Механизмаза съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, създаден с Решение на Министерски съвет.

По думите на специалистите, част от 59-те екипа, които обхождат различните адреси в област Бургас, работата с  групата „отпаднали от образователната система деца и ученици” е трудна, изисква висок професионализъм, но удовлетворението дори едно дете да има възможността да продължи образователния си път е огромно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки