Бургаски ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката му


Бургаски ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката му
02 Септември 2019, Понеделник


Костната пластика е най-високото ниво в травматологията. Подобна операция в Бургас се извършва за първи път

Автор: Десант

За първи път в Бургас е извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката. Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Тe се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня. 

Това е най-високото ниво в  травматологията, което изисква специални познания и умения.

Екипът, ръководен от началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов, е в състав д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов.

Операцията еизвършена преди десетина дни и е продължила над 5 часа.

Пациентът е 75-годишен мъж, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е  метастаза в костта.

„Костта се изтънява и става крекха, като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващия участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му и го фиксирахме с импланти“, обясни лекуващия лекар – д-р Димитър Балабанов.

За успеха на сложната операция помага и позитивизмът на пациента, който от първия миг се доверява на лекарите в УМБАЛ Бургас и техните умения.

„Много съм благодарен на всички лекари в отделението, на сестрите, на целия екип. Те са млади и много способни. Още като ме приеха началникът д-р Христов ми обясни всичко – какво се е случило с ръката и какво се налага да се прави. Без колебание приех, защото им вярвам и искам всички да разберат, че са отлични професионалисти, които работят на световно ниво“, казва пациентът – Горан Чавдаров.

Мъжът живее в гр. Айтос и въпреки 75-те си години, продължава да работи. Цял живот е бил заварчик, изработва ковано желязо, има и собствена работилница. В Айтос го познават като добър и работлив човек и вярват, че скоро ще се възстанови напълно.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки