Най-богатото на видове птици място в Европа се намира в Бургас


Най-богатото на видове птици място в Европа се намира в Бургас
26 Август 2019, Понеделник


Само на един квадратен километър на територията на природозащитен център „Пода“ са наблюдавани една четвърт от всички видове птици на Европа

Автор: Светлана Николова

Най-богатото на видове птици място в Европа се намира на десетина километра от центъра на Бургас по посока Созопол, малко преди квартал Крайморие. Само на един квадратен километър на територията на природозащитен център „Пода“ са наблюдавани една четвърт от всички видове птици на Европа.



Няма такова второ място на континента ни, категорични са орнитолозите. Така че, през който и сезон да се отиде там, винаги има какво да се види.



„Разбира се, най-много видове могат да се видят сега, на есен, по време на есенната миграция и по време на пролетната – през април и май, когато пък птиците се връщат ат Африка“ казва д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. 

В момента върви миграцията на белия щъркел. В момента могат да се видят най-големите ята по време на прелета над България. За една есен над Бургас преминаван над 260 000 щъркела – това са всички щъркели от европейската популация, тя фактически е цялата световна популация.



Сред по-интересните за наблюдение видове в местността Пода са блатарите, орела змияр, малкият красив орел, късопръстият ястреб.

„Освен хищните птици и щъркелите, започна миграцията на розовия пеликан, както и на едни дребни птици, които идват от северните географски ширини - казват се свирци. В момента използват Пода в буквалния смисъл като петзвезден хотел и ресторант – да спрат, да починат и да се нахранят, преди да продължат пътя си към Африка“, казва още д-р Петър Янков.



Сензация тази година беше рекордния брой розови фламинги – птици, които не са характерни за нашите георграфски ширини, добавя той.

Розовото фламинго е случаен вид за България. Допреди десетина години се срещаха по една-две птици. От 10 години насам, приблизително, видът започна да идва все по-често тук. Бургас, Атанасовското езеро, Пода се единствените места, където тази птица може да се види.



Тази година край Атанасовското езеро бяха преброени рекордния брой от 150 птици.

Какви са причините за това?

„Причините могат да бъдат различни. Могат да бъдат в самата популация на розовото фламинго и разселванете му. Миналата година птицата беше намерена да гнезди в Украйна, например. Но причините могат да бъдат и свързани със засягане на водоемите в Турция, където фламингото живее.

В Турция текат мащабни инфраструктурни проекти, невинаги съобразени с природните изисквания и е възможно цяла колония розови фламинги да е била прогонена от някое от солените езера и тя да се е пръснала из Европа“, обяснява д-р Янков.



Петър Янков е доктор по биология, от 6 години работи в природозащитен център „Пода“, който обединява четири функции - опазване на природата, туристическа, образователна и информационна.


В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки