Ще възстановяват пътя от „Беклемето“ до хижа „Дерменка“


Ще възстановяват пътя от „Беклемето“ до хижа „Дерменка“
14 Август 2019, Сряда


Той е сериозно изровен и колите на туристите използват алтернативни, нерегламентирани трасета

Автор: Десант

Пътят от „Беклемето“ до хижа „Дерменка“ ще бъде възстановен по европейски проект. Това съобщиха от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“.

Пътят е включен в категорията „пътища със свободен достъп“ и по него посетителите могат да преминават с МПС, без да е необходимо съгласуване от страна на парковата дирекция. Поради сериозното натоварване обаче се наблюдава изравяне на трасето му.

За да преодолеят разрушените участъци, част от посетителите излизат извън него и използват алтернативни, нерегламентирани трасета. Това води до увеличаване на ерозиралите терени, в съседство с пътя и невъзможност за естественото им възстановяване.

Предвидените по изпълнението на сключения от парковата дирекция договор мерки, целят рехабилитация на посочения път и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на природни местообитания граничещи с пътя.

В резултат на дейностите по проект, финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“, ще бъдат предприети мерки за подобряване природозащитното състояние на природни местообитания: алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и богати на видове картълови съобщества върху силикатен терен в планините.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Димче
14.08.2019 12:54:27
0
0
Че то тая хижа окончателно ще стане хотел...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки