Изненада: Морската вода в Бургаският залив по-чиста от Царево, Синеморец и Резово


Изненада: Морската вода в Бургаският залив по-чиста от Царево, Синеморец и Резово
07 Юни 2019, Петък


Това сочат данните от последния доклад на Европейката агенция за околна среда. Според него водите по българските плажове са сред най-чистите в Европа

Автор: Мартина Чачевска

Водите по българските плажове са сред най-чистите в Европа. Това сочат данните от последния доклад на Европейката агенция за околна среда. Той е изготвен на базата на резултатите от изследванията на Черно море по българското крайбрежие, извършени през 2018 г. 



През годината са взети са 816 проби от общо 91 български плажове, за да се оцени доколко са годни за къпане. От тях повече от половината са с отлично качество. Това са 52 плажа, които отоварят на най-високите европейски изискваниа за чиста вода за къпане.

37 от изследваните плажове са с добро качетво на водите, а 7 са със задоволително.



В доклада е приложена и карта на местата, от които са взети пробите на водата. На нея се вижда, че най-чистите води, оценени с отлично качество, и отбелязани с тъмносиня точка, са в Бургаския залив - на север до Обзор и на юг до към Приморско.

Противно на схващанията, че най-чисти са водите в най-южното ни Черноморие, на картата се вижда, че край Царево, Синеморец и Резово, те са отбелязани със светлосини точки, което означава, че там водата е добра, но не й отлична според показателите за къпане.

По Северното Черноморие също се виждат плажове с отлично и добро качество, но в района около Варна се забелязва единственият български плаж, отбелязан с червена точка, което означава лошо качество на водата.



Черно море е често подценявано от туристите заради цветът на водата. Той не е така прозрачен и син както този на някои гръцки плажове например.

Специалистите напомнят, обаче че не цветът е важен, а химическият състав на водата. Според тях Черно море е изключително подходящо за къпане, тъй като е слабо солено и топло и в него няма опасни обитатели. Затова останете в България и се къпете в Черно море.

Малко над 85% от наблюдаваните през миналата година места в Европа са отговаряли на най-високите и най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество. В четири държави е установено, че 95%, или повече от местата за къпане, имат „отлично“ качество на водата — Кипър (99.1% от всички места), Малта (98.9% от всички места), Австрия (97.3% от всички места) и Гърция (97% от всички места).

Всички включени в доклада места за къпане в Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния и Словения са били поне със „задоволително“ качество на водата през 2018 г.

Трите държави с най-голям брой на местата за къпане с „лошо“ качество на водата са Италия (89 места за къпане, или 1.6%), Франция (54 места за къпане, или 1.6%) и Испания (50 места за къпане, или 2.2%).

В сравнение с 2017 г. броят на местата за къпане с „лошо“ качество на водата във Франция е намалял (от 80 през 2017 г. на 54 през 2018 г.), а увеличение на местата за къпане с „лошо“ качество на водата е имало в Италия (от 79 на 89) и в Испания (от 38 на 50).


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки