Спокойно! Поройни наводнения няма да има


Спокойно! Поройни наводнения няма да има
Снимката е илюстративна
29 Май 2019, Сряда


Медиите бълват стряскащи новини както в стария виц: то не било компютри, ами компоти... Уточнението обаче трябва да си го прави самият читател 

Автор: Диана Славчева

Заглавие в голяма българска медия, съобщаващо, че се задава „опасност от поройни наводнения", тиражирано в редица сайтове и в националния телевизионен ефир, нагнети истерия в страната още от сряда по обяд. 

„В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30 май и на 31 май в резултат на валежи повишения на речните нива ще има в целия басейн. Значителни ще са повишенията във водосборите на реките Осъм и Янтра. В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения в четвъртък вечер и през нощта срещу петък във водосборите на Ерма, Искър, Осъм и Янтра. 

По същото време значителни повишения на речните нива ще има и в Източнобеломорския басейн. В резултат на интензивни валежи в четвъртък вечерта  има вероятност от възникване на поройни наводнения в горното течение на река Тунджа във водосбора на Марица" - гласят зловещите съобщения.

Новината е добре дошла за четвъртата власт - всички медии, обнародвали паникьосващата прогноза, потъват стремглаво в потоп от читателски интерес или фиксират пред екраните си вцепенени от ужас зрители.

На никой обаче не му хрумва да провери в първоизточника на тревожното съобщение - в случая това е Министерството на околната среда и водите, дали то отговаря на истината. А още на началната страница в интернет сайта на ведомството с големи цветни букви ясно е написано: „Речните нива ще останат без съществени изменения"! 

Да, когато се зареди хидрологичната прогноза, наистина в нея пише, че в резултат на валежи ще има повишения на речните нива, но категорично е отбелязано, че: „Водните количества ще бъдат под праговете за внимание и предупреждение"! 



Но ей това, последното изречение, медиите предвидливо са икономисали в публикациите и емисиите си. Очевидно целта им е не да информират, а да станат интересни с една такава паникьосваща „новина".

Че това е така, го доказва и един бърз поглед, хвърлен и в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В него може да се намери карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 30 май.,от която е видно, че в това отношение кодът за този ден е „зелено", т.е. „Без опасни явления"!



Както се уточняваше в един стар виц: то не било компютри, ами компоти, и не били изнесени, а били върнати!

​Да, в близките дни валежи ще има, гръмотевични бури ще има и градушки даже се очакват с почти стопроцентова вероятност. Но реки няма да преливат...

Не им е работа на читателите и зрителите да проверяват всеки ред от това, което им поднасят вестници, сайтове, радиа и телевизии, но за да бъдеш коректно информиран в България май без това няма как да стане.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки