Петметров скелет на древен мастодонт извисява снага в Асеновград


Петметров скелет на древен мастодонт извисява снага в Асеновград
Снимки: Авторът
23 Май 2019, Четвъртък


В тамошния Палеонтологичен музей може да се видят редки останки и от трипръст кон, от праисторически мравояд, открит за първи път в България, и още куп интересни вкаменелости 

Автор: Диана Славчева

На 8 ноември 1965 г. в местността Кулну дере край първомайското село Езерово, разположено в подножието на родопските върхове Аида и Драгойна, на брега на река Каялийка, явяваща се географската граница между Западните и Източните Родопи, е открит добре запазен скелет на гигантски дейнотериум - представител на изчезнал род гигантски бозайници, родствени на съвременните слонове.



Тези мастодонти са обитавали равнините и платата на Европа, Азия и Африка по времето на късния миоцен и ранният плейстоцен. Изчезнали са в края на последният ледников период, около 11 000 години пр. Хр.

Останките на огромното праисторическо животно са намерени от учителя по биология в асеновградската гимназия „Св. княз Борис I" Димитър Ковачев. С реставрацията му се заема ст.н.с. Иван Николов, като оригиналът на скелета, за който се смята, че е единственият изцяло запазен скелет на този вид бозайник в света, е изложен в музея по палеонтология към Софийския университет. 

Височината на намерения в Езерово дейнотериум е 4,65 м, а дължината му е близо 7 метра, като според тези параметри се съди, че теглото му вероятно е надхвърляло 12 тона. По изтритостта на зъбите му пък специалистите предполагат, че екземплярът е бил на средна възраст между 40 и 45 години.

Копие на внушителния му скелет може да се види на още едно място в България - в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Там, освен дейнотериума, са изложени скелети и на много други животни, обитавали нашите земи в древни времена. Особено ценен и рядък е вкамененият скелет на древна хиена, който също минава за най-запазеният в света. 

Много атрактивен е и сборният скелет на трипръст кон, известен като хипарион. Той е съставен от костите на 11 такива животни, намерени заедно в едно и също находище - местността Гиризите при благоевградското село Хаджидимово. Реконструкцията е дело на Атанас Ряпов, но е извършена под ръководството на Димитър Ковачев. Изложени останки и на други предшественици на съвремените коне.



Освен скелетите, в асеновградския палеонтологичен музей се намира и най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни с над 25 000 фосили от повече от 40 вида. Тук е изложен и единственият познат фрагмент от череп на новоописания вид Калиманция булгарика (Kalimantsia bulgarica) - праисторически бозайник от изчезналото днес семейство Халикотериеви, наподобяващ съвременните мравояди. Този вид е открит за първи път край близкото до Петрич село Калиманци, на което е и кръстен.

Назад във времето посетителя връщат и възстановените скелети на ​саблезъби котки, мечки, примати, носорози, жирафи и различни копитни видове.

Експонирани са и вкаменелости от едноклетъчни организми, корали, амонити, охлюви и останки от фосилни костенурки. 

Цялото това праисторическо богатство прави Палеонтологичния музей в Асеновград едно привлекателно място за туристите. Защото тук може да видят тук неща, каквито не срещат никъде другаде не само у нас, но и по света...




В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки