Циганите лихвари от Димитровград пребивали клиентите си и ги карали да проституират


Циганите лихвари от Димитровград пребивали клиентите си и ги карали да проституират
10 Април 2019, Сряда


Шестимата братя се отличават с изключителна бруталност и незачитане на законността, бе обявено на брифинг на прокуратурата

Автор: Десант

Неутрализираната огранизирана престъпна група на лихвари е съставена от шестима братя от ромски произход. Операцията се проведе в неделя и понеделник на територията на Димитровград. Това обяви изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинг по повод последните акции в страната, цитиран от Канал 3.

Въпросната група действала изключително брутално – давали незаконни заеми с огромни лихви, а след това длъжниците им били пребивани, а някои дори били карани да проституират. Стигнало се дотам, че имало и случаи, при които хората напускали страната, за да избягат.

"На различни граждани, имащи нужда от парични средства са предоставяни такива срещу много висока лихва, срещу задължения за прехвърляне на движима и недвижима собственост. Това е било схема за принуждаване на лицата да плащат много високи лихви. Има и вторични престъпления, свързани с тази тяхна дейност.

Изнудване, заплахи, закани за убийство, които са в доста груб вариант. Стигнало се е до това, че определени хора са напускали територията на България, отивали са да работят в чужбина само и само да не са в обсега на дейността на тази група.

Има лица, които са принуждавани да проституират, за да могат да върнат тези заеми, като най-лекият вариант е прехвърлянето на недвижими имоти – къщи и парцели", каза Петров.

Петима от групата в момента са задържани, като предстои да се внесе искане за техния постоянен арест. Шестият брат в момента е обявен за издирване.

"Предполагам, че с оглед отличното взаимодействие с ГДБОП, лицето ще бъде максимално бързо издирено и задържано", обяви шефът на Спецпрокуратурата и обясни, че лицата, които се ползвали "услугите" на братята били лица предимно с нисък социален статус от Димитровград и околни населени места в Хасковска област.

Братята давали парите срещу голяма лихва. Въпреки уговорка за връщането им след определен период, още след около пет дни те се обаждали на длъжниците си и започвала да тече наказателна лихва, вследствие на което дължимата сума нараствала неимоверно, обясни още прокурорът и подчерта, че не става въпрос за заеми, които са обвързани по някакъв начин със законна дейност.

Стоян Темелакиев - зам.-директор на ГДБОП, каза, че активната работа в ГДБОП по случая с групата лихвари в Димитровград е започнала август миналата година.

"Онзи ден групата беше неутрализирана. При претърсванията се намериха и иззеха много и достатъчно, според мен, доказателства за престъпната дейност. Открити са златни накити и голяма сума пари.

Тези братя се отличават с изключително бруталност и незачитане на законността", обяви Темелакиев.

На сайта на МВР бяха пуснати и снимки с част от откритото при обиските.






В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки