В Ловеч отбелязват с две изложби 40 години от полета на първия българин в Космоса


В Ловеч отбелязват с две изложби 40 години от полета на първия българин в Космоса
16 Март 2019, Събота


От тях може да се научи как той е отразен в тогавашните медии, както и подробности за живота на Георги Иванов

Автор: Десант

Две изложби  в Ловеч разказват за полета на първия българин в Космоса Георги Иванов. Те са открити по повод отбелязването на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов и са част от специалната програма, чиято кулминация ще е на 10 и 11 април т.г.

Виртуална изложба върху електронния екран на фасадата на община Ловеч показва как полетът на Георги Иванов е отразен в тогавашните медии. Слайдовете, които са придружени с музика, са дело на Държавен архив – Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев“ – Ловеч. В типичния за социализма стил партийните издания разказват за  полета на „Съюз 33“ с космонавти Николай Рукавишников и Георги Иванов на 12 април 1979 г.

В централното градско пространство, до сградата на община Ловеч, е експонирана друга изложба „40 години от полета на първия българин в Космоса”. Тя проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях.

Акцентира се върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов – първия български космонавт. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до подготовката, полета на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.

Изложбата продължава с разказ за полета на бригаден генерал Александър Александров, за изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, за участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и за множеството български изобретения, намерили приложение в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

Изложбата на открито е дело на Регионалния исторически музей в Ловеч. Тя може да се види  до края на април 2019 г.

Източник: БТА


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки