Деца майсторят бостански плашила за конкурса на „Етър"-а


Деца майсторят бостански плашила за конкурса на „Етър"-а
Снимка: Архив "Десант"
13 Март 2019, Сряда


В Етнографския музей на открито край Габрово организират ателиета за изработването на чучелата

Автор: Десант

От 15 март до 5 май в Етнографския музей на открито „Етър" край Габрово ще се организират ателиета „Майсторете, ръчички!” за изработване на плашила за Втория национален детски конкурс за плашила.

Не е задължително бостанските страховити символи за конкурса да бъдат изработени точно в тези ателиета, уточняват организаторите.

Ателиетата се реализират по предварителна заявка на телефон: 0884 772415.

Стартът на надпреварата бе даден в началото на март. 

От Етъра припомнят, че в миналото предците ни са използвали плашилата, за да прогонват птиците от своите ниви и градините си. Някога плашилото будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, със своето остроумие и способността си да се самоиронизират.

Според условията за участие в надпреварата, чучелата трябва да са направени от естествени материали – дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.

Всеки, който иска да се включи, трябва максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, които са използвани до 80-те години на XX век. Експонирането им на територията на Етнографски музей на открито „Етър” налага те да бъдат направени от устойчиви материали и да бъдат с човешки ръст.

В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови участници.

Обявените категории са пет – най-традиционно плашило; най-смешно плашило; най-артистично плашило;  най-страшно плашило и цялостна композиция.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки