30 млн. лв. допълнително финансиране ще има за общинските болници и за лечебни заведения, оказващи психиатрична и спешна помощ


30 млн. лв. допълнително финансиране ще има за общинските болници и за лечебни заведения, оказващи психиатрична и спешна помощ
20 Февруари 2019, Сряда


Със средствата ще се подпомогне и достигането на определени нива на заплащане на персонала

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. с цел осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, посредством общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни и/или отдалечени райони.

На основание чл. 106 и чл. 106а от Закона за лечебните заведения, Министерството на здравеопазването субсидира общински и държавни лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването за оказване на спешна медицинска помощ, за консултативна медицинска помощ на пациенти, преминали през спешните отделения, за психиатрична помощ и за други дейности, определени като държавна отговорност въз основа на едногодишни договори, в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година и при спазване на изискванията на Закона за държавните помощи.

Одобрените допълнителни средства са в размер на 30 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г.

От тях 18 000 000 лв. са предназначени за общинските лечебни заведения, вкл. за 71 лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, разпределени на база брой обслужвано население и брои преминали болни през предходната година.

За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници на база проведен леглоден лечение.

За лечебни заведения за оказване на спешна помощ са предвидени останалите 10 000 000 лв. - за 41 болници, вкл. 26 областни болници, разпределени на база брой преминали болни, нехоспитализирани в същото лечебно заведение.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, вкл. и в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната и ще се даде възможност на общинските и държавни лечебни заведения да осъществяват медицинска дейност в съответствие с потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика.

Ще се подпомогне и осъществяването на дейността и достигането на определени нива на заплащане на персонала, осъществяващ медицинските дейности.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
хората са по-нормални от медии
20.02.2019 19:34:16
0
0
Защо трябва да водят хора от домове в психиатрии, профилактично, годишно или какво??? Защо тези хора са настанени в домове??? Как, защо са попаднали там, по-млади хора??? Със сигурност - може да се използва и за социална дейност...психиатрията. И има нужда. Стига да не ги социализират насилствено...с медии. Просто хората са по-нормални от медиите!!!!!!!! Нали? Но? А затова, че просто младежи вредят на нормални граждани, в правата си за тишина, спокойствие и никой не наказва нарушителите, а се занимават с хората, които искат нормални условия в дома си, а не неканени гости и нахалници!!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки