България е сред първите 5 европейски страни по износ на билки и подправки


България е сред първите 5 европейски страни по износ на билки и подправки
12 Януари 2019, Събота


В същото време обаче през последните години в бранша се натрупват проблеми, които могат да доведат до срив в производството

Автор: Десант

България е сред първите пет европейски страни по износ на билки и подправки в Европейския съюз, сочат данни на Асоциацията на билкарите, цитирани от БНТ. По износ на билки изпреварваме страни като Полша, Унгария и Сърбия.

В същото време обаче през последните години в бранша се натрупват проблеми, които могат да доведат до срив в производството и страната ни да загуби своята конкурентноспособност на международните пазари, отбелязва в свой репортаж националната ни телевизия.

През последните години събирането и износът на диворастящи билки у нас намалява. Въпреки това, все още сме сред водещите европейски страни по този показател.

През 2018 г. сме изнесли 9000 тона диворастящи сухи билки, а през 2017 - 12 000 тона. Страната ни е изключително богата на лечебни растения, ценени високо зад граница и неслучайно експортът за миналата година надхвърля 10 млн. евро.

Българските билки се изнасят в близо 30 страни. Най-търсени са копривата - корени и листа, липа, маточина и глог. Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, Франция и Испания.

Сред търсените в чужбина наши билки са и шипките, но добивът им намаля заради прочистване на терените, използвани за пасища, за което стопаните получават субсидии.

Все по-малко са и хората, които събират билки. Преди години бяха над 300 000. Сега в активните месеци са 100 000 души, предимно от районите с висока безработица като Разград, Търговище и Шумен. Половината от тях са хора с ниско образование от малцинствени групи.

Това, което може да се направи е парите, които се събират от горски такси, да се реинвестират в бранша под формата на образователни курсове. Сега парите потъват в бюджета и никой няма информация какви средства са събрани от горски такси.

От Асоциацията настояват и за държавна подкрепа на билкарството, както е в Полша и Сърбия например, където има дотации за сектора. В противен случай страната ни ще губи все повече позиции на международните пазари. Сега най-големите конкуренти на българските износители са фирми от Румъния,Турция, Египет и Китай.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки