Командосът, пребит от роми във Войводиново, ще бъде опериран (ОБНОВЕНА)


Командосът, пребит от роми във Войводиново, ще бъде опериран (ОБНОВЕНА)
Снимка: 24novini.bg
08 Януари 2019, Вторник


Междувременно се подготвя събарянето на незаконните постройки в тамошната циганска махала

Автор: Десант

Влошило се е състоянието на командоса, пребит от двама младежи от ромски произход, съобщи bTV. Инцидентът стана в село Войводиново навръх Йордановден. е със спукана скула и много кръвонасядания покрай очите. Предстои утре да бъде опериран.

Валентин не можел да изговаря думи и близките му били принудени спешно да го закарат отново в болница.

33-годишният военнослужещ от Специалните сили е спрял и излязал от колата си, за да направи забележка на двама младежи - на 17 и на 21 години. Според очевидци ромите го повалили на земята и започнали да го ритат жестоко в главата.

Валентин е баща на две деца, участвал в три мисии в Ирак и в Афганистан.

На Богоявление боецът се връщал от ритуала по хвърлянето на кръста в Пловдив. На няколко пресечки от дома му на уличното платно изскачат двамата младежи от ромски произход и създават опасност за шофьорите. Именно това е била причината пострадалият да им каже да не са на пътното платно.

От 18 часи тази вечер жители на Войводиново излизат на протест пред местната църква. Вчера над 300 жчовека от селото също се събраха там с искане да бъдат съборени незаконните постройки на ромите, а жителите от малцинствата да напуснат населеното място.

Напрежението за кратко се повиши, когато част от протестиращите се опитаха да влязат в ромската махала, но бяха спрени от жандармерията.

Междувременно от районна прокуратура Пловдив привлякоха като обвиняеми по бързо производство двамата нападатели. От прокуратурата обявиха техните инициали - 21-годишният А.П. и Б.П. на 17 години. Обвинени са за телесна повреда по хулигански подбуди.

Според държавното обвинение на 6 януари 2019 г., около 13:30 часа в село Войводиново, обл. Пловдив, двамата са нанесли побой, чрез удари с ръце и крака, на 33-годишен мъж.

Инцидентът е възникнал след отправена реплика спрямо пострадалия, който шофирал лек автомобил. Пребитият преминал покрай двамата обвиняеми, които вървели по пътното платно и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението.

Арестът на А.П. и на Б.П. е до 72 часа. Според медицинските експертизи ще се прецизира и квалификацията по повдигнатото обвинение.

Междувременно, кметът на Марица Димитър Иванов увери, че днес експерти от общината и полиция ще влязат в ромската махала, за да установят незаконно пребиваващите там хора и опишат нелегално построените къщи.

До седем дни ще има издадени заповеди за събаряне на незаконните постройки.

Отделно, военният министър Красимир Каракачанов пристигна във Войводиново, за да обсъди с кмета и с областния директор на МВР какви мерки ще вземат във връзка с конкретния случай. С Каракачанов е и командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Според министъра трябва да се направи цялостна програма за решаване на ромския въпрос.

"Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона", каза още Каракачанов, според когото мерките трябва да са буквално обвързване на социалните помощи с образованието и труда.

По-късно днес стана ясно, че Министерството на отбраната поема разходите по лечението на бития от роми военнослужещ

Според бригаден генерал Явор Матеев ромите са действали „брутално професионално” - якето на ефрейтор Валентин Димов е използвано така, че ръцете и главата му да бъдат вързани, като е удряно по най-зверския начин, а той не е изразил агресия спрямо тях. „Много неприятен случай, иначе при друга ситуация тези две хлапета, защото те са такива, няма как да набият военнослужещ, още повече от Специалните сили”, каза генералът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки