Екипът на проф. Димитър Шишков извърши поредната сложна операция на пикочен мехур


Екипът на проф. Димитър Шишков извърши поредната сложна операция на пикочен мехур
05 Декември 2018, Сряда


Моят съвет към пациентите е да се доверят на българските уролози и да се оперират тук, съветва известният специалист

Автор: Десант

В клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-то заместване на пикочен мехур след радикално премахване на органа по повод карцином в напреднал стадий с ниска степен на диференциалност - втора-трета. Новият пикочен мехур се моделира от собствените черва на пациента.

Няма център в България, който да е направил толкова много ортотопични замествания, посочи началникът проф. д-р Димитър Шишков и добави, че все по-малко стават лечебните звена, в които се прави такава операция, защото е не само сложна, но и много трудоемка. 

Освен с кръглия брой операции, от клиниката по урология оповестиха, че преживяемостта при над 80% от пациентите е повече от 5 години.

Имат и болен, живял 18 години след заместването. Малък е броят на починалите, като повод за фаталния край са сърдечно-съдови заболявания или инсулти. Това ни дава повод да се гордеем, заяви професорът.

Според него опитите да се премахне част от пикочния мехур при напреднал рак водят до чести рецидиви, но ако се прецизират болните, успехът е много голям.  Ако след такава операция обемът на пикочния мехур е много намален, може да се уголеми с част от тънкото черво.

Същата операция може да се извърши и след лъчелечение, когато органът се сбръчка.

Златният стандарт обаче си остава отстраняване на пикочния мехур, последвано от широка лимфна дисекция и заместване с нов, изработен от тънките черва на пациента. Около 80% от болните след операцията обикновено задържат урината през деня и близо 60 на сто – през нощта.

Най-важното е, че се интегрират обратно в обществото – могат да работят, не ползват катетри и торбички. На практика те не се инвалидизират. Навременно извършената операция води и до значителна продължителност на живота.

Много е добра колаборацията между онкоболниците в Пловдив, София и на територията на цялата страна, които изпращат пациенти за операция в клиниката на УМБАЛ-Пловдив.

Все още има пациенти, които търсят лечение в чужбина, защото така им се внушава от близки и колеги. Преди два месеца имахме случай на болен, който замина за Германия, плати 17 000 евро, но след интервенцията се оказва, че трябва да уринира от корема. Дойде при нас за ортотопично заместване, но му обясних, че вече не е възможно да се направи и ще му се наложи да живее по този начин.

В нашата страна има няколко центъра - в София, Варна и в Пловдив, където работят отлични специалисти. Затова моят съвет към пациентите е да се доверят на българските уролози и да се оперират тук, заключи проф. Шишков.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Веса василева
05.12.2018 15:43:20
2
0
Това ,което прочетох е фантастично,гордея се че имаме толкова добри грамотни виртуози в българската медицина.Поклон пред тези лекари!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки