Догодина в Майсторската надпревара в "Етър"-а сили ще мерят грънчари


Догодина в  Майсторската надпревара в "Етър"-а сили ще мерят грънчари
Снимки: ЕМО "Етър"
29 Ноември 2018, Четвъртък


Габровската керамика не е много популярна сред широката общественост, но изработените изделия са много специфични и имат висока художествена стойност

Автор: Десант

Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се проведе през 2019 г. по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър". Това стана на заседание на Оперативното бюро, в което вземат участие лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно наследство.

Досега в историята на Панаира два пъти този занаят е избиран за Майсторската надпревара – през 2008 и 2014 г. Тази есен сили в надпреварата мериха каменодалци, а през миналата година - иконописци.

Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц отправи препоръка да бъде представена характерната за Габровско керамика, която днес не е много популярна сред широката общественост, но изработените изделия са много специфични и имат висока художествена стойност. Такъв тип керамика може да бъде видяна в Грънчарската работилница в ЕМО "Етър".



Членовете на Оперативното бюро се обединиха около разбирането, че ще се търсят възможности за засилване ролята на други институции, които да организират съпътстващи Панаира събития. Това би било една провокация за туристите да остават по-дълго време в Габрово.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки